Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Големият риск в училище днес е за по-възрастните учители

След два месеца ще възникне естествен имунитет при децата, и тогава рискът ще намалее

290 са новите заразени с коронавирус у нас през последното денонощие, при направени 4859 PCR теста, което е 5,9 % от изследваните и е рекордна заболяемост за последните повече от два месеца. Общо потвърдените случаи на COVID-19 в страната станаха 19 573, като активните са 4775. Излекуваните за денонощието са 146, а общо оздравелите от началото на пандемията са 14 013 души. Това сочат данните в Националната информационна система.

Учениците са в класните стаи, някои вече учат вкъщи, заради заразени съученици с Ковид 19. Бавно напредваме по спиралата с предаване на вируса в училище. Данните в седмичното сравнение за новите случаи казваме със старши анализаторът в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

Той смята, че у нас случаите на заразени деца и учители в училищата ще следват броя на тези в Южна Европа. 

Безлов допълни: "Големият риск са възрастните учители, и такива със заболявания от тях, като диабет, сърдечни болести и нисък имунитет. Това ще е голям проблем в системата на средното образование. Те може да преподават дистанционно, като предложение смятам, че е добро", посочи Безлов. 


Като цяло имаме доста висока смъртност у нас, седмична база показва обаче, че имаме  две седмици спад, обясни Безлов.

Още от категорията
10-годишният Максимилиан Младенов от Пловдив

10-годишният Максимилиан е едно от децата на "Българската Коледа"

Максимилиан е на 10 години и страда от Детска церебрална парализа, има и изоставане в нервно-психичното развитие. Той е най-голямото щастие, но и най-голямата житейска битка на Ирина и Красимир Младенови . Сега те живеят в Пловдив, но са от рудоземското село Чепинци. Мечтата да имат рожба ги изправя пред важно решение - да осиновят дете,..

публикувано на 04.12.20 в 16:46

Актриса чете онлайн приказки за деца в социални домове

Актрисата Мира Котева ще радва малки и пораснали деца с най-любимите и вълшебни разкази от близо и далеч, в специално създадения проект „ Приказки с Мира “.    Актрисата ще чете детски приказки в подкрепа на кампанията „Стипендията“ на фондация „Подарете книга“, която събира средства  за стимулиране на развитието на образованието на..

публикувано на 04.12.20 в 14:33

Коледни играчки от плъст изработва карловска майсторка

Мирослава Червеняшка е самоука майсторка на коледни играчки от плъст. Заедно с децата си – на 9 и на 6 години, изработват уникални украшения за елха и за дома с коледни мотиви. „Запалих се преди няколко години покрай гердани с вълнени топчета, който много исках да имам такъв, но не знаех как да си го изработя сама. Започнах да търся..

публикувано на 04.12.20 в 14:11

Да помогнем на Георги да живее

Светът ще е далеч по-добър и красив, ако обичаме повече и сме по-добри, всеки ден. Георги Китипов е на 20 години, учи и работи. Той е един прекрасен млад човек, който винаги дава всичко за другите, но сега има нужда от помощ, в тежката си битка с рака. След три рецидива на рака, днес той се бори с най-коварния.  През месец декември,..

публикувано на 04.12.20 в 13:55
Акад. Богдан Петрунов

Ваксината срещу Ковид ще се поставя на здрави хора

Локдаун е думата на годината. А Ковид-19 превзе живота ни.  Панацея ли е  ваксината за коронавируса ? Коментар на академик  Богдан Петрунов , имунолог и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Академик Петрунов смята, че са необходими години за създаването на ваксина, но днес съкратени са срокове, защото..

публикувано на 04.12.20 в 10:55