Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Наградата Евридика за поезия - в Пловдив и Валенсия

2
Катя Стоилова
Снимка: "Орфей Пловдив 2020"

Пловдивската поетеса Катя Стоилова получи наградата ЕВРИДИКА за любовно стихотворение от третото издание на Международния поетически фестивал "Орфей Пловдив 2020", който се проведе в Малката базилика в Пловдив. Нейното „Суламит“ спечели журито наравно със стихотворението на испанеца Рафаел Солер „Важно е самото пътуване“ в превод на д-р Лидия Шамова. Така вместо едно отличие, фестивалът раздаде две награди за любовна лирика.

За цялостно представяне призът ОРФЕЙ грабна хърватската поетеса Дария Жилич, преведена на български от Димана Митева. Бяха раздадени и отличията ЛИРАТА на ОРФЕЙ и ПО СЛЕДИТЕ НА ОРФЕЙ.

Днес фестивалът завърши, отчитайки, че лайв стриймовете от двете официални церемонии – откриващата и закриващата - вече имат над 16 500 последователи. Това, според организаторите, превръща "Орфей Пловдив 2020" в лидер на иновативния интерактивен начин за осъществяване на международен поетически фестивал, сред като тази година буквално бяха отложени почти всички европейски поетически фестивали – от Франция до Германия, а най-големият и най-старият от тях – този в Струга, се проведе на живо само с македонски поети.


Галерия

Още от категорията

Издават "История на България" от 1761 година

"История на България", написана през 1761 година от Блазиус Клайнер, излиза за първи път от 1977 година насам, съобщиха издателите от "Българска история".   Малцина са се посветили на идеята да опишат българската история в мрачните години на османското иго. "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски е позната на всеки българин, но не..

публикувано на 29.10.20 в 11:50

"Северни брегове" на Светослава Георгиева в галерия "Лабиринт"

 В различните краища на света светлината е различна и това се отразява и върху човешките взаимоотношения. Времето тече също по различен начин, а шотландците са много слънчеви и топли хора. Това убеждение сподели изучаващата в продължение на една година живопис в Глазгоу с утвърдени в художествените среди преподаватели – майстори на четката,..

публикувано на 29.10.20 в 11:10

Фотоизложба "150 години Българска екзархия"

Документална фотоизложба  „ Нашите Будители. 150 години Българска Екзархия“ ще се открие в Културен център Тракарт. Тя е посветена на участието на  пловдивчани в борбата за независима българска църква и е по повод  1 ноември – Ден на народните будители.   Учредяването на Българската екзархия през 1870 г. в Цариград е акт на признаване на..

публикувано на 29.10.20 в 06:45

Ковид затвори и Археологическия музей в Пловдив

Археологическият музей в Пловдив затваря врати за посетители до 10 ноември.  Причината са 4 случая на коронавирус в екипа му. Това съобщи за Радио Пловдив директорът на музея доц. д-р Костадин Кисьов.  По негови данни, са заразени екскурзоводът и щандистите или почти цялото звено, което обслужва експозицията. „Хората са на домашно лечение, като..

обновено на 28.10.20 в 14:54

Великите европейци – Солон

Солон, Законодателят, провежда такива реформи в Атина, че името му и днес е символ на мъдрост и висши постижения в обществената сфера. Той живее през VII - VI век пр.н.е., на границата между митологическото и историческото време. Тогава царската система вече се е разпаднала, а гърците опитват с демократична република, олигархия, тирания, плюс..

публикувано на 28.10.20 в 09:55