Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ковид мерките в училищата трябва да се променят

Д-р Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС


„Правилно беше да се отворят училищата и учебната година да е присъствена. Не беше правилно изобщо училищата и детските градини да се затварят. Както не беше правилно да се забраняват плановите операции и имунизациите. Ние ще имаме много тежки последици не от коронавирус, а от нелекуване на други заболявания и забавени имунизации. Мисля, че заплахата за училищата не е толкова Covid-19 и неговото разпространение, колкото карантинните мерки, които се предприемат. Неправилно е да се поставят под карантина цели паралелки, ако в тях има само един ученик с положителна проба. Защото в един момент, няма да се знае кой клас до къде е стигнал“, това заяви в интервю за Радио Пловдив доктор Стойчо Кацаров, председател на Център за защита правата в здравеопазването.

Той смята, че под карантина трябва да се поставят класове, когато има повече случаи на заразени с коронавирус.

Доктор Кацаров коментира и данните, които се обявяват ежедневно на заразени с Covid-19 в цялата страна. Според него те не са коректни.

„Всички ние сме много объркани от противоречивата информация, която получаваме от здравните власти месеци наре, в това число и недостиг на обективни данни. Здравните власти не са съобщили броя на хората, които вече са се срещали с вируса, а изминаха вече шест месеца от началото на така наречената епидемия. Ние знаем броя на положителните лабораторни проби, който е 20 000. Обърнете внимание – ние не сме сигурни дали това са 20 000 случая или в тях са и повторните проби на хора, които вече са имали положителен резултат“, заяви доктор Стойчо Кацаров.

Той коментира още, че такъв тип инфекция не може да бъде спряна.

„Тя може да бъде само забавена, ако се прилагат определени мерки. Има смисъл да се забавя разпространението, когато има опасност здравната система да не може да поеме всички случаи. В България засега не се налага да се затягат противоепидемичните мерки, от гледна точка на капацитета на здравната система“, обясни доктор Кацаров.

Бившият заместник-министър на здравеопазването посочи, че не очаква значима промяна в данните на заразените през следващите месеци. Той подчерта, че е необходимо мерките в образователната система да се преосмислят, защото съществуващите могат да бъдат фатални за подготовката на учениците, особено на тези в 7 и 12 клас.

Цялото интервю с доктор Стойчо Кацаров можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Възрастните хора трябва да се ваксинират

КОВИД кризата и отношението към старите хора. Тема, към която ще се поглежда с все по-голямо внимание.  Още в началото на пандемията възрастните бяха посочени като най-уязвимата група.   Успяха ли властите да организират подобаващо грижата за тях и тяхното ваксиниране?  Да, донякъде, но със забявене - коментира доц. Игнат Петров - член на..

публикувано на 13.04.21 в 17:29

ГЕРБ обсъжда варианти за правителство и без Борисов

"Един министър, както и хората, които са политици, трябва винаги да бъдат готови да сменят своята позиция. Това е демократичният принцип", така коментира своето избиране като народен представител в 45-ото Народно събрание действащият министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю за Радио Пловдив.  "Между нас и втората политическа..

обновено на 13.04.21 в 16:23

ИТН е поредното политическо чудо, оставка на Нинова е ненужна

Изборите бяха  тежка загуба за БСП и неприятна изненада за партията. Хората наказаха и БСП, заедно с ГЕРБ. Сега трябва да анализираме наказанието и да отговорим защо след като БСП беше единствената опозиция и алтернатива на ГЕРБ хората не ни подкрепиха. Коментарът е на Александър Симов, водач на листата на партията в Смолян и депутат в новия..

публикувано на 13.04.21 в 13:27

Нов линеен ускорител помага на пациенти в УМБАЛ "Св. Георги"

Нов линеен ускорител от последно поколение започна работа с пациенти в Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. От 15 март до момента са преминали 70 души, съобщи началникът на лечебното звено д-р Мария Влайкова. Тя уточни, че лечението е напълно безплатно с направления от личния лекар на пациентите. С високотехнологичния..

обновено на 13.04.21 в 12:51

"Рестартирай Европа" - "От фермата до трапезата"

50% намаление на използването на пестициди,  поне 20% намаление на използването на изкуствени торове, 50% намаление на продажбите на антимикробни средства за селскостопанските животни, 25% от земеделската земя да бъде обработвана по правилата за био земеделие – това са основните цели, поставени в стратегията на ЕС „От фермата до трапезата“...

публикувано на 13.04.21 в 10:38