Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ковид мерките в училищата трябва да се променят

Д-р Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС


„Правилно беше да се отворят училищата и учебната година да е присъствена. Не беше правилно изобщо училищата и детските градини да се затварят. Както не беше правилно да се забраняват плановите операции и имунизациите. Ние ще имаме много тежки последици не от коронавирус, а от нелекуване на други заболявания и забавени имунизации. Мисля, че заплахата за училищата не е толкова Covid-19 и неговото разпространение, колкото карантинните мерки, които се предприемат. Неправилно е да се поставят под карантина цели паралелки, ако в тях има само един ученик с положителна проба. Защото в един момент, няма да се знае кой клас до къде е стигнал“, това заяви в интервю за Радио Пловдив доктор Стойчо Кацаров, председател на Център за защита правата в здравеопазването.

Той смята, че под карантина трябва да се поставят класове, когато има повече случаи на заразени с коронавирус.

Доктор Кацаров коментира и данните, които се обявяват ежедневно на заразени с Covid-19 в цялата страна. Според него те не са коректни.

„Всички ние сме много объркани от противоречивата информация, която получаваме от здравните власти месеци наре, в това число и недостиг на обективни данни. Здравните власти не са съобщили броя на хората, които вече са се срещали с вируса, а изминаха вече шест месеца от началото на така наречената епидемия. Ние знаем броя на положителните лабораторни проби, който е 20 000. Обърнете внимание – ние не сме сигурни дали това са 20 000 случая или в тях са и повторните проби на хора, които вече са имали положителен резултат“, заяви доктор Стойчо Кацаров.

Той коментира още, че такъв тип инфекция не може да бъде спряна.

„Тя може да бъде само забавена, ако се прилагат определени мерки. Има смисъл да се забавя разпространението, когато има опасност здравната система да не може да поеме всички случаи. В България засега не се налага да се затягат противоепидемичните мерки, от гледна точка на капацитета на здравната система“, обясни доктор Кацаров.

Бившият заместник-министър на здравеопазването посочи, че не очаква значима промяна в данните на заразените през следващите месеци. Той подчерта, че е необходимо мерките в образователната система да се преосмислят, защото съществуващите могат да бъдат фатални за подготовката на учениците, особено на тези в 7 и 12 клас.

Цялото интервю с доктор Стойчо Кацаров можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Светлин Тачев

Вървим към тотална криза на демокрацията

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото. "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. По повод..

публикувано на 23.04.24 в 09:39

В Смолянско 963 избиратели гласуват за ЕП, но не и за наш парламент

97 070 са избирателите в Смолянска област, включени в предварителните списъци за изборите за членове на Европейски парламент, а за изборите за народни представители у нас на изборите на 9 юни 2024 г. списъците включват  96 107 избиратели. Това заяви пред Радио Пловдив новият председател на 22-ра Районна избирателна комисия в Смолян  Таня..

публикувано на 23.04.24 в 07:55
Любомир Минчев

Докато кметът се страхува, могат да му заграбят властта

Докато кметът Костадин Димитров се страхува да каже личните си позиции, то малките групи в Общинския съвет в Пловдив ще имат власт. Това коментира журналистът Любомир Минчев след бала на ГЕРБ. Според него се образува втори център на власт и той е в редиците на общинската администрация – групата около Владимир Темелков, който по думите му е..

публикувано на 22.04.24 в 16:42

При повече внимание изборите 2 в 1 не са проблем

Голямото предизвикателство се пада за секционните избирателни комисии , които ще трябва да проведат два отделни избора и то при наличие на два отделни избирателни списъка . Това е така, тъй като е налице едно особено изискване за уседналост при гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България. Това заяви пред..

публикувано на 22.04.24 в 15:56

Оградата на Небет тепе да се премахне, експерти да кажат как

В петък НИНКН изпрати второ за изминалата седмица становище до община Пловдив, в което отново заяви, че металната ограда на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с Института и с Министерство на културата. От там обясниха, че общината не е искала инструкции и са против прехвърлянето на отговорност. Двете институции са категорични, че промяна..

публикувано на 22.04.24 в 12:06