Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

БСК предлага да се премахне данък печалба за 2 години

Българската стопанска камара (БСК) предлага да се облекчи положението на компаниите по време на криза около пандемията с коронавируси те да бъдат освободени от данък печалба за срок от 2 години.

Българската икономика има нужда от реални стимули и помощ във вид, който да стигне до реалните участници в икономическия живот на страната“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Иван Велков – член на Управителния съвет на БСК.

За нас един от най-преките начини е да се остави на стопанските субекти да разполагат с тези средства, вместо да се чака някаква митична помощ от държавата или пък разпределението на тези средства да зависи от чиновници“ – счита Велков.

Българската държава обичайно събира между 2,2 и 2,5 млрд. лева от компаниите като данък печалба, а се обещава те да бъдат подпомогнати със суми далеч по-големи от тази, нашето предложение е тези средства да останат на разположение на собствениците, на управителите на компании, които биха могли да спасят своя бизнес и да запазят работните места“ – каза Велков.Още от категорията

България има потенциала да върви напред

Организирането на изборите е конституционната мисия на служебното правителство. То се назначава от президента именно, за да организира провеждането на свободни и демократични избори и да осигури нормалното функциониране на демокрацията“, подчерта преподавателят по Конституционно право в СУ „Кл.Охридски“  доц. Атанас Славов. По думите му..

публикувано на 13.05.21 в 11:30

Да не подценяваме и надценяваме изкуствения интелект

„Точно определение за това, какво представлява интелектът няма. В течение на времето обаче определени дейности при хората се смята, че  са в резултат на човешки интелект и това са дейности свързани с обработка на знание, планиране, обучение и т.н. Лошото е, че ние нямаме обаче точен модел как работи нашият мозък“. Това заяви проф.  д-р..

публикувано на 13.05.21 в 10:51

Радев заложи на кабинет от професионалисти

С приятели – анализатори  сме обсъждали много дълго време цикличността на кризата и невъзможността на обществото да продължи в тази стагнация. Наблюдавайки различни параметри, по отношение на икономиката, като  цените на самолетните билети, които през май вече се бяха вдигнали, това означава, че икономиката се готви „да отвори“ до този..

публикувано на 13.05.21 в 10:32

Въпреки посочения излишък бюджетът е всъщност на дефицит

“Бюджетът може да издържи без да се актуализира , то е и невъзможна актуализация, защото това става само чрез Народното събрание” това заяви в интервю за Радио Пловдив макроикономистът Георги Ганев, бивш председател на Комисията по бюджет и финанси в 45-то НС от парламентарната група на “Демократична България”.  “Тук съм съгласен с господин..

публикувано на 12.05.21 в 16:46

Ще имаме спокойно, а не истерично правителство

Задачите на служебното правителство са ясни -  честността на изборите и пандемията .  Това заяви пред Радио Пловдив социологът Андрей Рачев.  По думите му, страната ни не се намира в някаква криза, за да решават бързо някакви финансови въпроси.  За два месеца реалните задачи са изборите и пандемията.  Не ми се вярва, а и не е редно да..

публикувано на 12.05.21 в 16:43