Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пловдив ще привлича инвеститори с облекчени административни процедури

| обновено на 12.10.20 в 17:20

Съкратени срокове  и индивидиално административно обслужване, придобиване на право на собственост или ограничени права върху имоти - частна общинска собственост -  са мерки,  които Пловдив предлага за насърчаване на инвестициите в общината. 

В проекта за наредбата се предлага поощрението важи при минимално вложение от 1 млн. лв и разкриването на поне 25 работни места за поне три години и д асе дава след решениена Общинския съвет и издаване на сертификат клас В. Изрично се уточнява, че новите правила няма да важат за строителство, включително офиси и жилища.

С новата наредба се цели развиване на производството и сектор „Услуги“ за създаване на устойчиви работни места с по-добри заплати на наетите. Предстои тя да се разгледа от Общинския съвет.

„В Пловдив нивото на индустриализация е високо и се доближава до средно за Европа от близо 47% от местния вътрешен продукт, като тенденцията е устойчива дори във времена на криза, а безработицата е поз 5%“, коментира зам.-кметът „Образование и бизнес развитие“ Стефан Стоянов. 


В предаването "Ден след ден" той съобщи, че общината е започнала преговори с предприемачи от Северна Америка, но това са дълги процедури.  Избраната посока е заради бурното развитие на услугите и аутсорсинг индустрията.

"Не се конкурираме с градове в страната , а с региони от Полши, Чехия, Румъния. Очакванията са, че след Ковид кризата интересът ще се засили от страна на западноевропейски и американски компании".

Стоянов коментира и рисковете инвеститорите да предобиват общинска собственост без търг или конкурс. “Не говорим за инвеститори в строителство, а за такива, които създават работни места, а и крайното решение ще е на Общинския съвет. Не бива да има притеснения”.

Община Пловдив е малка на територия и няма кой знае какви възможности, по- скоро е важно да се създават условия за растеж на  икономиката в старите индустриални зони от соц- а, в които компаниите отдавна са фалирали. В този смисъл надеждите са, че инвеститори по- скоро ще изкупуват стари предприятия, за да развиват нови, каза Стефан Стоянов.

Шест нови средни и големи предприятия се строят в момента в индустриалните зони на града. Поне по 50 работни места ще се откриват в тях. 95% от предприятията са си върнали и персонала, който е бил освободен и даже в момента отново има глад за кадри, каза още заместник- кметът, обобщавайки , че “местната икономика се справя доста над очакванията”.

Целият разговор чуйте в прикачения звуков файл.


Галерия

Още от категорията

Детска учителка от Раковски с ковид, групата ѝ е под карантина

40 са новодиагностицираните случаи на Ковид – 19 в Пловдивска област за изминалото денонощие.  Сред новозаболелите има двама медици -  един зъболекар и една медицинска сестра.  Регистриран е и случай на Ковид-19 в ДГ „Детелина“ в  Раковски, където е  диагностицирана учителка. Под карантина са поставени 24 контактни деца и двама души от персонала...

публикувано на 19.01.21 в 16:38

В Пловдив арестуваха трима дрогирани шофьори

При полицейска акция в Пловдив само за ден в ареста на Трето РПУ са задържани трима души, шофирали под въздействие на различни наркотични вещества - марихуана, амфетамин и кокаин.   От полицията съобщиха, че след проверка в жилището на един от задържаните е открита  марихуана и електронна везна.  Прокуратурата е образувала досъдебни..

публикувано на 19.01.21 в 16:32

Ремонтът на Околовръстното на Пловдив започва след месец

Ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив може да започне след месец, ако метеорологичните условия позволяват. Южната дъга на града е в изключително лошо състояние, а за готовността на държавата да финансира ремонта съобщи вчера в Лъки заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.  14 километра от Околовръстното шосе ще..

обновено на 19.01.21 в 16:18

Фалшификаторите остават в ареста, само един от тях е с домашен арест

Пловдивският Районен съд гледа мерките за неотклонение на 45-годишният полицай Боян Кабашки и четиримата му съучастници. За Кабашки, както и за Рангел Сарийски, Борис Ябълков, Христо Лозев и Васил Гайдаджийски, на възраст между 43 и 60 години, прокуратурата поиска най-тежката мярка „задържане под стража“. Групата им е дейставла на..

публикувано на 19.01.21 в 12:51

МС отпусна близо 950 000 лева на община Лъки

На днешното си заседние правителството отпусна общо 947 310 лева община Лъки.  470 хиляди ще  са за укрепване на срутището в с. Дряново. Те бяха обещани при посещението на премиера Борисов на място там вчера.  С останалите ще бъде укрепен участък от пътя Лъки – Крушово – Манастир.  Кметът на Лъки Валентин Симеонов увери, че още през тази..

публикувано на 19.01.21 в 12:06