Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дайте ни време на нас - лекарите, и се пазете от Ковид-19

Д-р Костадин Чифлигаров е номиниран за лекар на годината от Пловдив

Напред към новата реалност с лекарите и професионалния им празник точно днес на 19 октомври: имаме разговор с д-р Костадин Чифлигаров, пловдивската номинация за лекар на годината на национално ниво. Той е анестезиолог в интензивното отделение на КАИЛ на УМБАЛ "Свети Георги", заместник - председател на БЛС в Пловдив.

Д-р Чифлигаров описа 2020 година като изключително натоварена и трудна във връзка с пандемията от Ковид 19. 

"Наистина не бях мислил, че в живота си ще ми се наложи да приктикувам професията си във военизирани условия", призна анестезиологът. Той допълни още: "Това са ограничителните мерки, които са важни за нас лекарите, както и опита да пазим самите себе си и да сме сред хората и да ги лекуваме. Това е изключително тежко решение за всеки от нас."

Пловдивският лекар каза, че е трудно да се пребориш с инстинкта за самосъхранение, както и да се реши еднозначно, че трябва да упражняваш професията си, защото някой разчита на теб. "Тази обстановка с Ковид 19 се заформя за по-дълъг период, лекарите започнахме да свикваме с тази мисъл", посочи още д-р Чифлигаров. Според него успяхме като общество да обмислим приоритетите в тази битка с вируса. 

"Ние независимо дали сме в ковидотделение, сме сред хората, научихме се да се пазим", смята още заместник-председателят на БЛС в Пловдив. Той напомни, че най-тежките случаи с интензивна терапия са  на лечение в изградения блок за лечение на Ковид в УМБАЛ "Свети Георги".

"Пазете се много, бъдете малко по-разумни, ограничаването на контактите също е сред тези правила", посъветва той всички слушатели. Мотивът за този съвет е, че все още сме в очакване на ваксина за коронавируса и ще има нови случаи на заразени. 

Трябва ни време, това време обществото може да ни го даде като ограничи контактите, тогава ще имаме възможност да реагираме, и да не се претоварва здравната система, заключи д-р Чифлигаров.

Още от категорията

За 10 месеца безработните в Пловдив и областта са 23 661

17 122 безработни са регистрираните в Бюрата по труда в Пловдивска област от март до декември 2020 та година. Това показва статистиката на Регионалната служба по заетостта за периода на въвеждане на извънредната епидемична обстановка в странта. Без работа в град Пловдив са останали 6 539 души, което прави ръст от 3.95 процента спрямо същия..

обновено на 18.01.21 в 15:15

Замръзна водата от единствената водоноска в Брестовица

Водата в единствената водоноска в село Брестовица е замръзнала тази нощ, съобщиха жители на селото.  "Намираме се в хуманитарна криза, в която хората нямат достъп до никаква вода, освен, ако не си купят", споделиха тази сутрин жители.  Дори и за не е замръзнала единствената водоноска не позволява хората от високите части на селото да се..

обновено на 18.01.21 в 14:45

Изборната битка е между две институции и двама генерали

Предизборните разигравания продължават. В неделния ден отново медийно  се размениха реплики между премиер и президент. Отново за датата на изборите 4 април, която продължава да бъде обект на коментари, последните от които са, че този избор е "на инат" и  от другата страна, че най-добрата дата за изборите е била всъщност септември във времето на..

публикувано на 18.01.21 в 10:53

Киселото мляко "Тримона" - пак финалист в САЩ

Българското кисело мляко „Тримона” e избрано от стотици кандидати да сред финалистите в американската класация на Dairy Foods за нови млечни продукти. Това е ежегодна класация, организирана от редакторите на най-реномираното в този бранш списание.  Зад идеята на киселото мляко „Тримона“ стои Атанас Вълев, пловдивски агроном, музикант, артист и..

обновено на 18.01.21 в 10:28

Монсеньор Румен Станев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица наш гост в "Добро утро, ден!" е монсеньор Румен Станев . Важни за него са дните, които следват, защото на 17 януари 2021г., в неделя ще бъде ръкоположен за епископ в София.  Това става след избор на папа Франциск, след посещението му в България през 2019 година. Помощник епископът Румен Станев е роден в Житница, учил е..

обновено на 15.01.21 в 17:19