Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДБ поиска оставката на екоминистъра заради биоцентралата в село Труд

| обновено на 26.10.20 в 19:05

Биоцентралата в село Труд не е спирала да работи, въпреки обещанието това да стане от 12 октомври със заповед на РИОСВ - Пловдив. За това алармира пред сградата на инспекцията в Пловдив съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов. Той и общински съветници от формацията заявиха, че въздухът продължава да е замърсен две седмици след обявеното спиране на централата. Две министерства - на здравеопазването и на екологията, спорят затова какво точно е положението в селото, обяви Христо Иванов

Той съобщи, че  настояват за оставка на министър на околната среда и водите Емил Димитров. Иванов повтори и в Пловдив, че настояват и за оставката на правителството, защото цитирам: „Не се диша в тази страна от лъжи, наглост, бездействие и корупция.“

„Няма да се откажем от казуса в село Труд, докато не видим резултат, защото ние сме „Демократична България“ и вече шест години тези хората се борят за правата си, това не е предизборна наша акция, напротив гордея се с тях“, заключи Христо Иванов.

"Незабавно актът, който прекратява дейността на централата да стане публичен", заяви Йордан Иванов от ДБ в Пловдив. Той поиска и Дани Каназирева, областен управител да направи публична експертизата за спиране на обекта, както и да се каже на гражданите в Труд дали има писмо в министерството.

Галина Тошева, председател на сдружение „Бъдеще за село Труд“  обяви, че са в протестна готовност и ще щурмуват с акция  РИОСВ - Пловдив, защото според тях МОСВ е неработещо и действа най-вече в посока опазване на инвеститорските интереси.  Тя уточни: „Очакваме документите от РИОСВ и като ги  разгледаме, ще се обединим с други населени места, където също бездействат техните инспекции за околна среда.“

По повод на срещите с „Отровното трио“ Христо Иванов заяви в Пловдив, че от „Демократична България“ са готови да обсъдят и получат подкрепа за идеите им за изборите. „Не водим разговори на този етап за съвместно явяване, а за честни избори“, каза Христо Иванов. Той допълни:

 „Вече публикувахме 12 идеи за честни избори, като политическа  формация „ДБ“ повече от всяка друга е влагала  огромни усилия в тази насока.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

ОбС - Пазарджик гласува отстраняването на председателя си

Отстраняването на председателя на Общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов ще гласуват съветниците в града. Предложението идва от съветника Благо Солов и включено в края на  дневния ред като точка 39 от днешната сесия. В мотивите си за Солов посочва, че системно  в продължение на повече от три месеца  Шопов не изпълнява задълженията си..

обновено на 25.04.24 в 07:57

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по здравеопазването..

публикувано на 25.04.24 в 06:40

ОбС - Пловдив решава дали ул. "Хр. Г. Данов" да стане пешеходна

На днешното заседание на пловдивския Общински съвет ще бъде разгледано предложението на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов новоремонтираната част от улица „Христо Г. Данов“ край Природонаучния музей да стане пешеходна зона. Срещу това вече се обявиха съветниците от БСП, които пък предлагат в участъка да продължат да се движат автомобили, но..

публикувано на 25.04.24 в 06:35

В Карлово показват военна техника и въоръжение за 6 май

С редица прояви военнослужещи от страната ще посрещнат 6 май - Деня на храбростта и Празника на Българската армия. Началото на събитията в страната е днес, 25 април, в гарнизон Карлово на площад „20 юли“, от 16.00 ч, където 61-ва Стрямска бригада организира статичен показ на стрелково въоръжение и екипировка, демонстрация на елементи от..

публикувано на 25.04.24 в 06:26

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08