Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Епископската базилика на Филипопол се сдоби с акт 16

Голямата Базилика вече има издаден Акт 16, това съобщиха за Радио Пловдив от фондация „Америка за България“. Припомням, че на 14 октомври на инспекция в археологическия обект бе десетчленна комисия, която прие строително-монтажните дейности от изпълнителите - община Пловдив и фондацията. 

Още тогава те декларираха, че Епископската базилика на Филипопол е готова да посрещне посетители.  Бихме желали да отвори врати за посетители колкото се може по-скоро преди края на 2020 година, посочи Десислава Тальокова, изпълнителен директор на „Америка за България“. В следващия месец предстои община Пловдив и Министерството на културата да приключат процедурата по прехвърляне на собствеността от държавата към общината. 

По повод на инициативата „Подари си птица“, от фондацията съобщиха, че са откупени 24 птици, всяка на стойност 5 000 лева.  Средствата се събират във фонд „Приятели на базиликата – Пловдив“, чиято цел е да подпомага дейността на бъдещия център. 

Предстои да се довърши и рекламния филм за Базиликата, който под формата на  кратко видео, ще дава думата на хората, които в най-голяма степен са допринесли за създаването на Епископската базилика. Премиерата му ще бъде по време на официалното откриване на Базиликата, което заради пандемията от коронавирус се отлага.

Общата стойност на новия музей е 16 млн. лева и по него се работи през последните пет години. Базиликата, която датира от IV-V век проучваха поетапно екипите на археолозите Елена Кесякова, Жени Танкова и реставраторите под ръководството на доц. Елена Кантарева-Дечева.

Още от категорията

"Срещите" с поглед към новата 2021 година

Тази събота „Срещите” поглеждат в 2021-ва година. Ще го направим с анализ, коментар и прогноза. А събеседници ще са журналистите Петко Георгиев и Митко Новков, икономистът доц. Андрей Дафчев, поетът Николай Милчев и езотерикът Христо Нанев. Бъдете с нас, отново ще е интересни.

публикувано на 22.01.21 в 13:49

Новият роман "Опит за екстаз" на Димитър Бочев

От днес на книжния пазар е новият роман на писателя дисидент Димитър Бочев "Опит за екстаз", издание на "Сиела". "Онези от читателите, които имат вкус към линейните, концептуални сюжети и повествователната романистика, да си потърсят други автори и заглавия, аз не влизам в каноните/клишетата на българската художествена литература." – казва..

публикувано на 22.01.21 в 11:46

Над 2 млн. лв. е финансирането на Културния календар за 2021 година

2 милиона и 20 хиляди лева ще отдели Пловдив за финасиране на културни събития през тази година. В сравнение с миналата година това е увеличение с 30 000 лева. Проектът за Културния календар е внесен за разглеждане от Общинския съвет.  Най-голям бюджет във фестивалната програма ще бъде даден за годишните награди на БГ радио - 80 хиляди..

публикувано на 21.01.21 в 17:08

Медици от Пазарджик четат стихове за COVID болните

Медици от COVID-отделението на МБАЛ „Пазарджик“ записаха клип, в който четат стихове в знак на благодарност към своите пациенти. Идеята е на завеждащата Инфекциозно отделение в болницата д-р Мария Пишмишева-Пелева.  Тя е една от ревностните почитатели на проекта „Актьори четат българска поезия“ на родената в Пещера, но живееща от години в..

публикувано на 21.01.21 в 12:28

"Лицата на Пловдив" в обектива на Соня Станкова

Премиера на албум с близо 600 фотографии подготвя издателство "Летера".  В него хората, които носят Пловдив в сърцето си, са заснети на фона на емблематични  места. С техните изражения и емоции, уловени от Соня Станкова , Главната става визитната картичка на града, Стария град е копнежът по Пловдив, Капана - старото/ново чудо, а..

публикувано на 21.01.21 в 09:19