Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Северни брегове" на Светослава Георгиева в галерия "Лабиринт"

 В различните краища на света светлината е различна и това се отразява и върху човешките взаимоотношения. Времето тече също по различен начин, а шотландците са много слънчеви и топли хора. Това убеждение сподели изучаващата в продължение на една година живопис в Глазгоу с утвърдени в художествените среди преподаватели – майстори на четката, Светослава Георгиева.  Изложбата й „Северни брегове“ можете да видите в  пловдивската галерия „Лабиринт“.

"Северни  брегове" е резултат от последната странна година, която прекарах в Шотландия. Това беше пътуване на север не само в географския смисъл, а и в личната ми сетивност към формата, цвета, образа и метафората, обследвайки нограничените и дълбочинни възможности, които абстрактният пейзаж дава. Тръгнах към артистично проучване в практиката ми да комбинирам материали и техники, в което материалността на живописта се сблъсква с усещането за органичност и семплост на картон, релеф и текстури, типични за работата  върху платно". 

По думите на Георгиева, всеки по-сензитивен човек може да забележи,  че в северните страни реалността изглежда по-различно, че цветът е по-опростен, изчистен, съществува ярка дефинираност на формата и това се отразява естествено като яснота и в ежедневните  реакции на хората. При нас нещата са по-пъстри. 

Авторката на изложбата заяви още, че за нея е предизвикателство да  предизвиква разместване на формите и цветовете върху белия лист, което впоследствие балансира така, сякаш самата работа се "самонаправя, балансира се". Провокирана е от желанието да научи какво е мястото, което заемат българските творци в англо-саксонския свят, считайки, че българското изкуство страда от синдрома на локалността.

 "С натрупването на визуален опит там, аз обаче разбрах, колко високо е нивото на българския художник и колко ниско е неговото самочувствие абсолютно неоправдано. Българските творци са на световно ниво. В момента, в който у нас се променят обществените нагласи и хората с помощта на медиите се научат да оценяват този труд, нещата ще се променят", заяви Георгиева.

Светослава Георгиева е родена във Варна, дипломира се във ВТУ със специалност "Реставрация и консервация". През 2019 г специализира "Живопис" в Glasgow School of Art. Още от категорията

"Срещите" в очакване на Рождество Христово

До големия ден, Рождество Христово, в "Срещите" ще  опитаме да  поразсъждаваме  пак върху вечните истини, върху нещата, които ни правят човеци. Започваме тази събота с питането: "Кога човекът се досеща, че заобикалящата го реалност е по-сложна от  повърхностната й предвидимост, че има едно трудно обяснимо тайнство.  Иначе казано, ще се потърсим сред..

публикувано на 04.12.20 в 09:59

"Извънредни мисли" - да запазим усмивките

Неизвестността ни разкрива и изненадва с неподозирани вътрешни светове. Понякога приято, понякога за жалост, не. Да се опитаме да запазим някакъв нормален ход - на ежедневието, на развитието си, на мечтите може би, се оказва предизвикателството на нашето съвремие. Как ще помнят идните, как ще оценят? Какви са изводите? Когато е рано за отговори,..

обновено на 03.12.20 в 14:04

Млади учени обсъждат виртуално изолацията и глобализацията

Днес беше открита  Международната интердисциплинарна конференция за студенти и докторанти , наречена "Изолация и глобализация. В отговор на актуалната световна ситуация".  Конференцията обединява съмишленици и дългогодишни партньори в отстояването на популяризирането на българската култура по света.  Научният форум традиционно се..

публикувано на 03.12.20 в 10:13

Търновско семейство представя изложба в Пловдив

Семейство художници от Велико Търново представя коледната си изложба в Пловдив. Картините на  Стефан Георгиев и Кика Иванова са подредени в галерия "Сигна".  Стефан Георгиев създава фигуративни композиции и необичайни натюрморти. Роден e във Велико Търново. 12 години живее в Атина, където са издадени над 30 детски книжки с негови илюстрации...

публикувано на 03.12.20 в 08:38

Красотатата на наивизма в галерия "Дяков"

"Красотата на наивизма" – така се нарича съвместната изложба на двама известни, утвърдени и обичани български художници-наивисти – Кирил и Стоян Божкилови, която ще бъде открита в галерия „Дяков“.  Изложбата е посветена на предстоящото Рождество Христово и с нея галерията ще посрещне Новата 2021 година. „В огромното поле на наивистичната..

публикувано на 03.12.20 в 07:01