Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Алтер его” - сатиричен хумориситет

| обновено на 31.10.20 в 10:15

Академично, но хумористично ще бъде „Алтер его“ тази събота! Накратко: ще запалим по една пура за авторитет и ще изследваме европейската сатирична миниатюра в диахронен план – от Марциал през Франсоа Вийон, Теофил де Вийо, Масон дьо Мурвил, Тирсо де Молина, Франциско де Кеведо, Йохан Волфганг Гьоте, Франц Кастели, Вилхелм Буш, Карл Краус, Александър Сергеевич Пушкин, Александър Измайлов, Михаил Михайлов, Кузма Прудков и Емил Кротки. 

Тук алтер егото на водещия би се обадило: „Ай стига бе!“. И с основание. Затова – уверяваме ви: въпреки сериозната тема, ще се постараем да ви я поднесем с лекота и усмивка.

„Алтер его” се излъчва премиерно в събота след новините в 15 ч.

Първото повторение е в неделя от 6.00 ч. сутринта.

Второто повторение е в понеделник след новините в 20.00 ч.

„Алтер его” – слушайте ни, защото ще се изпитваме!

Автор и водещ: Петър Краевски

Предаването е в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Пророчеството на Звездата" ще има премиера в Пловдив

В Световния ден на книгата и авторското право говорим за ново издание, с автор от Пловдив: „ Пророчеството за Звездата “ -  на  Силвия Павлова . Тази книга разказва за най-новите археологически  и исторически доказателства за Исус Христос, за последната седмица от живота на Спасителя. Авторката ще представи премиерно книгата тази сряда, на 24 април,..

публикувано на 23.04.24 в 08:50

Скулптури и фотографии на Христо Генев в галерия „Капана“

Изложбата „РазЛИЧЕН. Опит за съвършенство“ на известния художник Христо Генев ще бъде представена в галерия „Капана“ в Пловдив (бившия Детмаг на ул. „Райко Даскалов“ №29). Експозицията включва 22 пластики от дърво и метал, както и над 40 авторски черно-бели фотографии, вдъхновени от скулптурите. Посетителите ще могат да видят и мултимедийно представяне..

публикувано на 23.04.24 в 07:17

На 23 април светът отдава почит на книгите и техните автори

23 април е Световен ден на книгата и авторското право. Празнува се за първи път през 1995 година по решение на ЮНЕСКО. Посветен е на всички четящи и се прави с цел да насърчава четенето, книгоиздаването и защитата на авторското право. Датата 23 април е избрана, защото на този ден през 1616 г. са починали Уилям Шекспир и Мигел де Сервантес...

обновено на 23.04.24 в 06:57

Представят книга за криминалните престъпления преди 10.XI.1989 г.

В зала "Съединение" на Регионалния исторически музей в Пловдив довечера ще бъде представена книгата на Стефан Иванов „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“.  Документалната творба изследва криминалните престъпления преди 10 ноември 1989 г. В нея авторът историк разобличава мита – цитирам: „че през..

обновено на 23.04.24 в 06:57

В Пазарджик показват как се изписват великденски яйца с писалка и восък

Великденска работилница за писани яйца отваря врати от 23 до 26 април в етнографската експозиция на Регионалния исторически музей в Пазарджик. Специалистите от етнографския отдел ще запознаят желаещите с традиционни техники и начини за украсяване на великденските яйца, разпространени в Ракитово, Велинград и Белово. Изписването на великденски..

обновено на 23.04.24 в 06:56