Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дано "ковид-поколението" не се окаже неподготвено

"Въпреки че от началото на пандемията минаха около 9-10 месеца, все още ми се струва, че нямаме сигурни данни за това, какъв е имунитетът при преболедувалите, защото те са доста противоречиви, както е при всички нови подобни инфекции.По данни на руски автори, срокът е много кратък, за да е налице имунитет, осигуряващ липсата на подобно заболяване. И въпреки че са минали около 10 месеца, ние нямаме яснота и прогноза за развитието на инфекцията". Това заяви микробиологът д.м.н. проф. Евчо Савов. 

Проф. Савов подчерта, че независимо че следи редовно литературата по темата в Русия, където се работи сериозно върху ваксините, както и данните от Западна Европа и Съединените щати, се затруднява да предвидии развоя на заразата.

„Струва ми се обаче, че нещата ще продължат по същия начин  някъде до средата на 2021 г.“

Той предположи, че при наличието на преобладаваща зараза с Ковид-19, е възможно да има „изместване“ на грипната инфекция към началото на следващата година.

„При грип първоначалните симптоми са по-драстични, като болки в ставите, висока температура, които не са характерни за коронавируса.  Но специално при асимптомните случаи наличието на хронична умора, главоболие и др. са сигнали, че е възможно човек да е носител на вируса, без да е болен и трябва да си направи тест“.

Проф. Савов  бе категоричен, че с времето се натрупва допълнителна информация за диференциране на едната инфекция от другата.  Специалистите обаче сега би трябвало да се насочат не само към разработването на ваксини  и ЕС да осигури средства за тях, но и за намиране на такъв  специфичен антивирусен препарат, който да действа не само върху симптоматиката на инфекцията, но и върху самия вирус, за да бъде той елиминиран от организма.

Проф. Савов бе скептичен, че хората ще имат готовност за ваксинация, след като премиерът Борисов обяви, че през април ще бъде изготвен план за имунизация срещу Ковид-19. „Усещането ми е, че хората вече са готови да се имунизират срещу грип, но не и за Ковид-19“.

Предприетите мерки за носенето на маски са добри, но не е добър вариант учениците да преминават изцяло на обучение в електронна среда, тъй като те и сега продължават да общуват безконтролно на открити пространства. Проблеми със зрението, заради непрекъснатото взиране в екрана и поява на специфични проблеми, които ще бъдат отчетени след време за "едно  ковид-поколение", което може да бъде коментирано като нарицателно за неподготвено, прогнозира още проф. д.м.н. Енчо Савов. . 

Чуйте повече от звуковия файл:  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Държавата отсъства от доста време

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28