Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пандемията помете порочния "индустриален туризъм"

Туризмът е семеен бизнес, а не Кремиковци, където от едната страна буташ с булдозера туристи, а от другата ги изкарваш преработени!

| обновено на 30.10.20 в 16:09


Между 60 и 80 процента от очакваните чуждестранни туристи няма да посетят зимните ни курорти през предстоящия  сезон. Тази нерадостна прогноза бе направена пред няколко дни и тя се наслагва към резултатите от действителните загуби на фирмите през летния период.

Въпреки това обаче, не може да се каже че туризмът е най-губещият отрасъл, въпреки претърпяните загуби, коментира Румен Драганов от Института за анализи и оценки в турзима.  Независимо от големия пандемичен шок, цялата супер структура и оборудване там са запазени,  сега трябва да се запази и живата сила. Това е основната мярка – да се запазят работниците в тази сфера, смята той.  

Очаква се повторене на това, което се случи през лятото – проверка на устойчивостта на туризма. 

Не работиха неустойчивите, „индустриални“ инвестиции в туризма, създали така наречените „Ферми за туристи“. Те така да се каже, ти „доставят“ нискобюджетни туристи, в обектите им работят украинци и молдовци и др., обясни Румен Драганов. 

Неработещите инвестиции в този отрасъл, индустриализираната форма на туризъм, просто няма място в бранша и този модул беше изтласкан от първата сериозна криза. Трябва да се върнем към човешката страна на туризма – лятото го доказа, предполагаме ще го докаже и зимата.   Бъдещето е в по-малки, но по-устойчиви структури в отрасъла, убеден е анализаторът.  

"Всеки учебник започва с това, че туризмът е семеен бизнес. Никъде не пише, че туризмът е Кремиковци, където  от едната страна буташ с булдозера туристи, а от другата ги изкарваш на макара преработени!" - описва ситуацията Румен Драганов

Държавата обаче не успя да се ориентира как да се подпомогне сектора. 60-40 не действа там, напротив, тласка го като камък към дъното.  Инструментът просто не е еднакъв за всички, цели групи хора са изтласкани от това подпомагане, независимо че са плащали данъци и са се самоосигурявали, коментира експертът. 

По думите му, има вече стотици примери на туриистически предприятия, които изкараха на преден план по важност своите работници – не спряха да им плащат заплатите. Това е добър пример.

Безумие е когато кметове на общини и главни архитекти разрешиха масово строителство на картели, които убиват малкия бизнес. Индустриалния туризъм няма да сработи под в зимния период, в условията на пандевмията, малките семейни обекти ще привлекат гости, смята той.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Светлин Тачев

Вървим към тотална криза на демокрацията

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото. "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. По повод..

публикувано на 23.04.24 в 09:39

В Смолянско 963 избиратели гласуват за ЕП, но не и за наш парламент

97 070 са избирателите в Смолянска област, включени в предварителните списъци за изборите за членове на Европейски парламент, а за изборите за народни представители у нас на изборите на 9 юни 2024 г. списъците включват  96 107 избиратели. Това заяви пред Радио Пловдив новият председател на 22-ра Районна избирателна комисия в Смолян  Таня..

публикувано на 23.04.24 в 07:55
Любомир Минчев

Докато кметът се страхува, могат да му заграбят властта

Докато кметът Костадин Димитров се страхува да каже личните си позиции, то малките групи в Общинския съвет в Пловдив ще имат власт. Това коментира журналистът Любомир Минчев след бала на ГЕРБ. Според него се образува втори център на власт и той е в редиците на общинската администрация – групата около Владимир Темелков, който по думите му е..

публикувано на 22.04.24 в 16:42

При повече внимание изборите 2 в 1 не са проблем

Голямото предизвикателство се пада за секционните избирателни комисии , които ще трябва да проведат два отделни избора и то при наличие на два отделни избирателни списъка . Това е така, тъй като е налице едно особено изискване за уседналост при гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България. Това заяви пред..

публикувано на 22.04.24 в 15:56

Оградата на Небет тепе да се премахне, експерти да кажат как

В петък НИНКН изпрати второ за изминалата седмица становище до община Пловдив, в което отново заяви, че металната ограда на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с Института и с Министерство на културата. От там обясниха, че общината не е искала инструкции и са против прехвърлянето на отговорност. Двете институции са категорични, че промяна..

публикувано на 22.04.24 в 12:06