Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданското поведение, а не PR срещи, ще осигури честен вот

| обновено на 05.11.20 в 16:59

„Демократична България“ подготвя дигитална платформа, чрез която да се следят изборните резултати, както и да се прави паралелно преброяване. 
 

„Вече не виждаме шанс за предсрочни избори, както и време когато това да се случи. Затова в чисто политически план се готвим за редовни избори“, заяви за Радио Пловдив Ивайло Мирчев, активист от „Да, България“. Той добави, че не са се отказали да идскат оставката на премиера Бойко Борисов, но той няма намерение да я подаде и тъй като „такива са правилата на демокрацията се готвим за нормални избори“.

Ивайло Мирчев поясни, че дигиталната платформа, с която ще се следи честността на вота, ще се състои от две части. "Едната част е мобилно приложение, което се дава на застъпниците или наблюдателите. Изборните секции в страната са 12 000 и наблюдателите могат практически да са неограничен брой. Те ще трябва да инсталират приложението на смартфоните си и когато влязат в секцията, преброят бюлетините и се издаде протокол, те ще го сканират. Протоколът ще бъде пратен от тях в предавателен център в София и там доброволци ще броят самите резултати".

Платформата ще бъде отворена и всички ще имат достъп до нея, увери Мирчев. Той добави, че първата и основна цел с нея е да се гарантира провеждането на честни избори. "Данните ще бъдат достъпни за всички – за журналисти, за останалите партии и така в реално време ще се отчитат резултатите от вота. Надяваме с в 3 – 4 часа сутринта да имаме резултата на базата на предоставените ни реални протоколи. Така ще може да се види, ако има разминавания в протоколите и данните. А най-добре ще е тази платформа да има превантивен ефект и да не се стига до каквито и да е манипуации на вота", каза още Ивайло Мирчев.

Той посочи, че през приложенито застъпниците и наблюдателите ще могат да информират за нередности в деня на вота. "За да действа платформата добре, то във всички 12 000 секции трябва да има поне по един наблюдател или застъпник. Вече сме събрали близо 30% от доброволците. Важно е хората да могат да наблюдаяват и да сигнализират за нередности по време на броенето на бюлетините. Това е наш граждански дълг и като го изпълним, ще гарантираме, че измами няма да има", коментира Ивайло Мирчев. Той увери, че система е практически готова и като реализация на софтуер остава още половин месец работа. 

"Всички, които искаме честен изборен процес, не искаме да правим ПиАр срещи, като тази, която предложи и направи Отровното трио. След като сме разработили тази платформа каним всички – и Отровното трио и Мая Манолова и всякакви други ортганизации да участват в реалния процес за контрол на вота. Това ще стане като се присъединят към идеята и реализацията за провеждането на честни избори и участват в системата за контрол. Призивът ни към всички организации е да се подготвим за избори и да убедим гражданите, че трябва да гласуват. Самите избори ще покажат какво ще е представителството в следващия парламент, защото думата в крайна сметка е на народа", каза в заключение Ивайло Мирчев от "Да, България".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Светлин Тачев

Вървим към тотална криза на демокрацията

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото. "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. По повод..

публикувано на 23.04.24 в 09:39

В Смолянско 963 избиратели гласуват за ЕП, но не и за наш парламент

97 070 са избирателите в Смолянска област, включени в предварителните списъци за изборите за членове на Европейски парламент, а за изборите за народни представители у нас на изборите на 9 юни 2024 г. списъците включват  96 107 избиратели. Това заяви пред Радио Пловдив новият председател на 22-ра Районна избирателна комисия в Смолян  Таня..

публикувано на 23.04.24 в 07:55
Любомир Минчев

Докато кметът се страхува, могат да му заграбят властта

Докато кметът Костадин Димитров се страхува да каже личните си позиции, то малките групи в Общинския съвет в Пловдив ще имат власт. Това коментира журналистът Любомир Минчев след бала на ГЕРБ. Според него се образува втори център на власт и той е в редиците на общинската администрация – групата около Владимир Темелков, който по думите му е..

публикувано на 22.04.24 в 16:42

При повече внимание изборите 2 в 1 не са проблем

Голямото предизвикателство се пада за секционните избирателни комисии , които ще трябва да проведат два отделни избора и то при наличие на два отделни избирателни списъка . Това е така, тъй като е налице едно особено изискване за уседналост при гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България. Това заяви пред..

публикувано на 22.04.24 в 15:56

Оградата на Небет тепе да се премахне, експерти да кажат как

В петък НИНКН изпрати второ за изминалата седмица становище до община Пловдив, в което отново заяви, че металната ограда на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с Института и с Министерство на културата. От там обясниха, че общината не е искала инструкции и са против прехвърлянето на отговорност. Двете институции са категорични, че промяна..

публикувано на 22.04.24 в 12:06