Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малките общини са ужасени от новия ВиК законопроект

| обновено на 17.11.20 в 16:34


Брацигово и други шест общини в страната се обявиха срещу новия проект на закон  за водоснабдяването, с който се предвижда  една област да се обслужва от един ВиК оператор.

Опасението от поскъпване на водата в малките общини може рязко да се увеличи, а в същото време местните власти да изгубят контрол върху Вик инфраструктурата, преобладаващо изграждана с местно финансиране, а на места и с доброволен труд от жителите в населените места.

Същевременно, вносителите декларират готовност да се съобразят с възможностите на хората с по-малки доходи.

Какви са основанията за тези опасения – обяснява кметът на Брацигово Надежда Казакова.

Според новия проектозакон цената ще се формира на база 2.5 % от средния месечен доход  на населението в дадения регион.  

"Но след като ни окрупнят и един ВиК оператор поеме тези функции по водоснабдяването на цялата област, тази цена ще бъде пресметната върху средния месечен доход на всички живеещи в нея, а не само на конкретната община.  И тук вече разликата става огромна, тъй като има общини, които са с много по-висок доход и това ще „дръпне“ автоматично цената на водата нагоре", казва Надежда Казакова.

Другото опасение е, че много общини са теглили кредити за водната  инфраструктура, а при окрупняването новото държавно дружество ще поеме придобитите активи, но заемните пасиви остават за общините.

Брацигово е точно такъв пример -  с изтеглен 1 300 000 лева заем за водопроводната мрежа в града. Тече подмяна на 12 км. водопровод с този заем, ние ще го ремонтираме изцяло. Догодина почваме да изплащаме кредита, а след това активите ще се прехвърлят на ВиК оператора, обяснява кметицата Надежда Казакова.  

С новата криза от Пандемията, финансовот положение на общината се влоши, намаляха данъчните приходи и другите постъпления, допълва Казакова.  

На срещата в Берковица, където по този проблем се събраха представители от местните власти на недоволните общини, е решено с обща декларация до държавните власти да се поиска оттеглянето на този законопроект.

Всички малки общини сме против, ако се наложи, сме готови и на „по-силни мерки“, но в рамките на закона, предупреди  кметицата на Брацигово Надежда Казакова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35