Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Известен лекар и училищен директор - жертви на ковид

| обновено на 20.11.20 в 13:04
3
д-р Кирил Еленски

Почина известният пловдивски общопрактикуващ лекар д-р Кирил ЕленскиТъжната вест съобщиха негови колеги. 

Здравният център, в който се намира кабинета му, днес няма да работи. В неговата медицинска практика работят още трима лекари.

Д-р Кирил Еленски е роден през 1958 година  в Пловдив.  През 1985 година завършва Медицинския университет със специалности „Вътрешни болести“ и „Обща медицина“. Има и магистърстка степен по макроикономика от Пловдивския университет. Започва кариерата си в Карлово, където работи 13 години като участъков лекар, завеждащ вътрешно отделение и зам.директор на общинската болница. От 2000 година основава амбулатория за първична медицинска помощ. 

През годините д-р Еленски е един от дейните членове на БЛС: член на Управителния съвет на Регионалната лекарска колегия в гр. Пловдив от 2001 г до 2005 г., зам.- председател на лекарската колегия в града от 2005г. до 2008 г. и член на арбитражната комисия към колегията от 2005 г. до 2010 г. За кратко д-р Еленски е и председател на Лекарската колегия в Града под тепетата. Член, а по късно и зам.-председател на Управителния съвет на БЛС. Д-р Еленски винаги се е ръководил от морално-етичните норми в лекарската професия и присърце е работил за утвърждаване авторитета на съсловната организация и съхраняване на доверието на хората към лекарската професия.


"С огромна болка и прискърбие посрещнахме новината за смъртта на нашия колега. Още един изключителен лекар, човек и деец ни напусна. Д-р Еленски до последно изпълняваше своя професионален и морален дълг, грижейки се за своите пациенти с много любов. Мъката е непреодолима, а загубата е на цялото общество. Поклон пред неговата всеотдайност и смелост!", написа в съобщението за смъртта Българският лекарски съюз.

КОВИД-19 погуби дългогодишния директор на ОУ "Петко Каравелов" в Асеновград Христо Андонов. Той се лекуваше вкъщи с антибиотик, но вчера състоянието му внезапно се е влошило и той е изгубил битката срещу болестта. Не е имал съпътстващи заболявания, съобщават от общината.

Няколко часа по-късно е починала и неговата майка, която е била настанена в болница за лечение, също с установен коронавирус.

Христо Андонов

Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев изказа съболезнованията си към близките на директора. Погребението ще се състои днес в тесен семеен кръг. 

Кът за поклонение е обособен в двора на ОУ „Петко Каравелов“ – при пилоните със знамената - откъм входа от страната на болницата. Всеки може да положи цветя. 

От името на кмета на Асеновград доктор Христо Грудев, венец ще поднесе заместник-кметът по хуманитарните дейности на общината инженер Петър Петров. В учебното заведение е обявен Ден на траур днес и занятия няма да се провеждат, а флагът на България там ще бъде спуснат наполовина.

Христо Андонов е роден на 07.10.1970 г. От септември 1995 г. работи като учител по история в ОУ „Петко Каравелов“. От 2005 г. до момента бе директор на същото учебно заведение. Той беше и обществен възпитател в Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) към община Асеновград. Училищният директор беше член на Общинския оперативен щаб за превенция и борба с коронавируса COVID-19.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Почистиха незаконно сметище край Йоаким Груево

85 тона отпадъци са почистени от нерегламентирано сметище при с. Йоаким Груево. Силно замърсеният терен е край река Въча, а струпаните там отпадъци са извозени до депото в Цалапица, съобщават от РИОСВ – Пловдив. Незаконното сметище е почистено след предписание от екоинспекцията до кмета на община Стамболийски. При планов обход в землището на..

публикувано на 24.04.24 в 14:32

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58

Пеещите фонтани отново радват пловдивчани

Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина отново радват пловдивчани и гостите на града. Топлото време тази пролет позволи по-ранното пускане на емблематичните фонтани в работен режим. Музикално-светлинното шоу започва всяка вечер в 21:30 часа от вторник до неделя включително, като единственият почивен ден е понеделник. Поетапно се пускат и..

публикувано на 24.04.24 в 13:54

Министърът на МВР отхвърли обвиненията за провокация срещу Димитър Стоянов

МВР свиква Национално съвещание, след празниците, във връзка спредстоящите избори и противодействие на търговията с гласове, това съобщи в Пазарджик министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Интерактивна карта ще следи в кои райони се купуват гласове, каза Калин Стоянов:  "Става въпрос за система, която онлайн дава информация за това къде какви..

публикувано на 24.04.24 в 13:06

Брестовица отново на протест заради замърсената с манган вода

Жители на Брестовица организират пореден протест, като в края на работния ден (17 ч.) ще блокират Околовръстния път и Пещерско шосе в Пловдив. Недоволството им е породено от качеството на питейната вода в селото, която е с наличие на манган, мътна и негодна за пиене. „Повече няма да се отлага проблемът и да се правят компромиси с питейната..

обновено на 24.04.24 в 11:23