Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

55 дневно бебе с ковид чака 10 часа лекар в УМБАЛ "Св. Георги"

| обновено на 20.11.20 в 15:22

За сигнал от социалните мрежи, свързан с приема на бебе с коронавирус в УМБАЛ "Св. Георги", съобщи Пенка Георгиева - председател на пациентски организации "Заедно с теб" пред Радио Пловдив.

Дете с диагностициран Ковид и температура, е било транспортирано в четвъртък сутринта от малък град в близост до Пловдив с линейка до УМБАЛ „Св. Георги“.

Независимо, че в градчето има  болница, на детето е отказано лечение, тъй като поради крехката му възраст – 55 дни, то се нуждае от специфично лечение, за каквото болницата няма капацитет.

По думите на Георгиева, за случая е съобщила приятелка на майката, която е журналист и която е поддържала с нея връзка през целия ден.

„Майката остава заключена в отделението и е изключително притеснена, защото няма нито назначено лечение цял ден, нито лекар. Минала е само една санитарка, която и  е казала да чака, защото ще сложат на детето абокат“.

Георгиева предположи, че вследствие на съдействието на приятелката-журналист, майката е подала  късно следобед и сигнал до Здравното министерство. Така 10 часа след приемането на детето с Ковид в спешно състояние, идва лекар. През това време майката е била оставена сама с него заключена, викала е и е чукала по вратата без резултат.

„Не може 10 часа да държиш 55-дневно бебе в неизвестност без преглед и без лечение. Системите са били включени късно вчера и днес разбираме, по думите на майката, че е добре.“

Георгиева бе категорична, че случаят е „ужасяващ и нещо се случва, не е както трябва“.

Като възможна причина тя посочи отсъствието на организация в здравното заведение  и в системата за прием и лечение на спешни пациенти.  Тя припомни и случай от преди 2-3 седмици, когато  жена със заболяване, предизвикващо задух, е била принудена да чака цял ден в линейката без да бъде приета в болница и в крайна сметка е починала.

„Нещо не е наред в Пловдив! Това е жестоко към човешкия живот“. 

Георгиева призова подобни случаи да бъдат  огласявани, хората да говорят за тях, за да се промени  системата, която сега „не е наред“.

Чуйте звуковия файл:

Радио Пловдив очаква коментар от УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Калоян Сухоруков

Юристи от ГЕРБ оглавиха 16-та и 17-та РИК Пловдив град и област

След като на проведените миналата седмица консултации не бе постигнато съгласие за ръководството на Районните избирателни комисии за Пловдив град и област, ЦИК назначи председатели на 2-те комисии. Адв. Калоян Сухоруков от ГЕРБ отново е шеф на 16-та РИК Пловдив – град. Той има дълъг опит в организацията и отчитането на изборни резултати, сега..

обновено на 20.04.24 в 16:38

300 абсолвенти на ПУ получиха дипломите си

300 абсолвенти получиха тържествено своите дипломи в спортната зала на ПУ „Паисий Хилендарски“. Те положиха Галилеевата клетва и обещаха да използват научните си познания единствено за добро и за напредък.  Сред гостите на церемонията бяха кметът на Пловдив Костадин Димитров и заместник-кметът по екология и здравеопазване Иван Стоянов.  „Тук съм..

публикувано на 20.04.24 в 15:45

Продължават събитията в обновената Градска градина в Пловдив

И днес продължават събитията по повод откриването на обновената Градска градина в Пловдив.  Заради прогнозата за променлива метеорологична обстановка за 20 и 21 април и за по-голяма сигурност при провеждане на събитията детският празник, предвиден за събота, включен в проявите за откриването на обновената Градска градина в Пловдив, се мести за..

обновено на 20.04.24 в 13:23

В ДГС "Кормисош" отглеждат алпийски козирози

В Държавното ловно стопанство "Кормисош" възобновяват популацията на алпийския козирог. То е единственото в България, в което се отглежда стадо алпийски козирози.  16-те животни са докарани тази година от Бавария, адаптират се добре и вече чакат поколение.  Специфичният вид кози някога е обитавал територията на България и е изчезнал.  Сега в..

публикувано на 20.04.24 в 11:19

Спряха частично ремонта на ОУ "Елин Пелин" заради почти зазидан барелеф

Майстори, ремонтиращи сградата на ОУ "Елин Пелин", почти зазидаха барелефа на патрона на училището. За това алармираха от "Спаси Пловдив", като публикуваха и редица снимки в социалните мрежи. "... В училище “Елин Пелин” тече ремонт. Зазидат с гипсокартон барелеф на Елин Пелин. Настояваме безобразието да бъде спряно веднага и да бъде потърсена..

публикувано на 20.04.24 в 10:23