Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Директорите могат да искат онлайн обучение

„Всяко решение е предпоследно. И ако, данните са такива, че е необходимо това да се случи, да – би било възможно“, това заяви началникът на Регионалното управление по образование в Пловдив Иванка Киркова по повод решението на Областния кризисен щаб, което предвижда от днес децата от 5 до 12 клас да се върнат присъствено в час.

Тя уточни, че всеки директор има възможност да прецени дали обучението да продължи онлайн или присъствено.

„И към момента действа заповед, която регламентира, че ако има 15% или по-голям процент ученици с установен Covid-19 или грипоподобни симптоми, училището автоматично преминава на обучение в електронна среда. Другата възможност е с мотивирано искане до министъра на образованието. Във всеки един момент това може да се случи, след решение на педагогическия и обществения съвет на съответното училище, без да са посочени изрично процент на заболеваемост. Тоест там може да бъде водещ и страха. Но ние трябва да сме отговорни към всички ученици и родители“, каза Иванка Киркова по повод писмото, което учители от Асеновград изпратиха до здравния министър. Те настояват обучението онлайн да продължи.

Иванка Киркова обяви още, че в Асеновград пет училищата са получили разрешение от образователния министър – „Петко Каравелов“, „Никола Вапцаров“ и трите професионални гимназии. Очаква се днес да се вземе решение за СУ „Княз Борис Първи“. В Първомай също продължават обучение в онлайн среда. В Пловдив електронно обучение се провежда в СУ „Черноризец Храбър“ и Националната гимназия по сценични и екранни изкуства. Едно училище в Карлово също продължава онлайн обучение и това е „Христо Проданов“.


Цялото интервю с Иванка Киркова можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Вероятно „Има такъв народ“ ще успеят да съставят правителство

„Ако има огромни различия между партиите, шансовете за правителство намаляват не само в този парламент. Много е възможно, при следващ парламент, конфигурацията да е сходна. И съставянето на правителство тогава ще стане много, много трудно“, това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив политологът Димитър Аврамов. Той каза още, че в..

публикувано на 23.04.21 в 10:20

Рестартирай Европа: Изкуственият интелект в помощ на хората

Нови правила и действия за ползването на изкуствения интелект предложи Европейската комисия – те включват забрана на системите, които заплашват безопасността, поминъка и правата на хората. Предстоят строги задължения и проверки преди пускането на пазара на такъв вид нови технологии  в транспорта, образованието, хирургията и заетостта, а..

публикувано на 23.04.21 в 09:29

Намираме се в тежък корпоративен сблъсък

„ Приоритет в новото Народно събрание получиха промените в изборните правила. Това говори, че партиите се готвят за избори, а не да управляват “ – заяви в интервю за Радио Пловдив п олитологът Антоний Гълъбов . „ Или да бъде създаден кабинет на малцинството с подкрепа за определена програма, или да се върви към бързи предсрочни избори...

публикувано на 22.04.21 в 16:57

Без стабилно управление туристическият сезон е обречен

"Останахме безкрайно изненадани, че в Националния план за възстановяване туристическият сектор почти не е засегнат", каза Еню Енев, който е заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.Той припомни, че браншът дава близо 12 на сто от БВП на България. От бранша са правили многократни опити да организират кръгла маса и..

обновено на 22.04.21 в 16:23
Бившата болница на лейди Странгфорд в Радилово, където се помещава посветената й експозиция.

Лейди Странгфорд в паметта на село Радилово

Лейди Емили Ан Смит, виконтеса Странгфорд, по известна, като Лейди Странгфорд далеч не е само име на улица в Пловдив и София, лице на паметна плоча или паметник, а е била истински човек, който е дишал, работил и живеел, както се казва, в името на някаква кауза.  По моминско име е Бофорт, дъщеря на британския морски адмирал сър Френсис Бофорт,..

обновено на 22.04.21 в 15:50