Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конспиративни теории за Ковид-19 успешно виреят и в България

40% от българите са на мнение, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на земята. Данните са от социологическото проучване на „Тренд“, направено по поръчка на „24 часа“. Анкетирани са 1008 души от 02. 11. До 10. 11. 2020 година. Малко над една трета (33%) са на мнение, че коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип. 880 хил. българи са на мнение, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях.

В проучването през ноември „Тренд“ продължи темата свързана с конспирациите около коронавируса, която започнахме през април тази година.

Малко над половината (52%) от българите са на мнение, че коронавирусът е изкуствено създадена болест. Една четвърт не са съгласни с това твърдение. Делът на смятащите, че коронавирусът е изкуствена болест през месец юни е 43%.

Отново регистрираме висок дял (45%) на смятащите, че коронавирусът е изкуствено създадена болест с цел фармацевтични компании да печелят.

Темата с ваксините е особено актуална през последните седмици вследствие на първите ефективни ваксини срещу коронавирус. Една четвърт (25%) от българите през ноември месец са на мнение, че ваксина има, но се крие, за да се разпространи още повече болестта и фармацевтичните компании да печелят повече. През месец април съгласните с това са били 39%.

През месец април 53% са били съгласни, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята. Този дял през юни и ноември е по 40%. Прави впечатление, че през ноември имаме повишаване на дела на несъгласните с това твърдение спрямо предходните изследвани месеци.

Една трета от българите са на мнение, че коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип. С увеличаването на възрастта намалява делът на хората, които са съгласни с това твърдение.

935 хил. души (17%) са съгласни, че коронавирусът не съществува и че това е световна измама. Отчита се лек спад в споделящите това твърдение спрямо месец юни, когато делът е 23%. Естествено се е повишил делът на несъгласните през ноември – 65% спрямо 56% през юни. Това се дължи в голяма степен на повишаването на броя на заболелите и смъртните случаи и фактът, че в по-голяма степен хората познават вече човек, който е болен или е бил болен.

16% от българите са съгласни, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях. През юни месец всеки пети (22%) българин е бил съгласен с това твърдение.

Друга конспиративна теория която тествахме отново през ноември, е свързана с твърдението, че Бил Гейтс стои зад пандемията от коронавирус, за да контролира хората през чипове, които ще бъдат поставяни заедно с ваксината. 14% са съгласни с това твърдение, а през юни делът е бил 21%.

53% от българите не са съгласни, че коронавирусът се разпространява чрез 5G технологията. Над половин милион българи (10%) обаче са съгласни с това твърдение. Делът на съгласните през юни месец е бил 12%.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49
Светлин Тачев

Вървим към тотална криза на демокрацията

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото. "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. По повод..

публикувано на 23.04.24 в 09:39