Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите мерки няма да засегнат тежко икономиката



"Чисто икономически резултатите от новите ограничителни мерки заради разпространението на коронавируса няма да бъдат толкова негативни, защото няма да има пълно затваряне. Това ще засегне главно сферата на услугите и образованието, а останалите сектори няма да бъдат пряко засегнати". Прогнозата направи по Радио Пловдив макроикономистът проф. Ганчо Ганчев. По думите му психологическият ефект от мерките ще бъде по-тежък, защото "вече доста време сме под заплахата на този вирус".

Професор Ганчев посочи, че за щастие в Германия, с която България е много тясно свързана икономически, спадът е много по-малък отколкото във Франция и други европейски държави.

"Много е трудно да се каже какъв ще бъде в крайна сметка икономическият спад у нас. Първоначалните прогнози на Европейската комисия и Международния валутен фонд бяха за около 6-7%. Сега след втория локдаун е възможно в крайна сметка спадът да бъде по-голям", посочи Ганчо Ганчев.

По думите му е трудно да се прогнозира, защото правителството също не е наясно. "Например беше казано, че тези сектори, които сега ще бъдат засегнати, ще бъдат компенсирани. Но как, с какви суми-в момента никой не е в състояние да каже".

Според проф. Ганчев мерките би трябвало да бъдат по-пряко насочени към бизнеса. По думите му, от заложените в бюджета мерки може да се предположи, че те по-скоро са насочени към увеличаване на доходите на някои слоеве на населението и в по-малка степен конкретно към бизнеса.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Далеч сме от епидемия, но е възможно това да се обсъди

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допуска, че към края на седмицата е възможно здравните власти у нас да обсъдят обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш. По думите му,  броят на заразените продължава да расте, като има регистрирани случаи в повече от половината страна. В 17 области има случаи на..

обновено на 24.04.24 в 11:49
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49