Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК ще финансира допълнително МБАЛ "Св. Мина"

| обновено на 27.11.20 в 15:48

МБАЛ „Св. Мина“ в Пловдив ще получи допълнително финансиране, за да може да осигури адекватно и навременно лечение на постъпващите пациенти с Covid – това беше  договорено на среща между заместник-кмета Анести Тимчев и управителят на НЗОК проф. д-р Петко Салчев, който пристигна в Пловдив.

Професор Салчев уточни, че увеличаването на средствата за „Свети Мина“ е за сметка на прехвърляне на свободни средства от лимита на другата общинска болница „Свети Пантелеймон“. Това може да стане със споразумение между двамата директори.

„Това означава, че неусвоените средства от едната болница, поради това, че тя няма пълен обем дейност, могат да бъдат прехвърлени за „Свети Мина“, тъй че те да могат да извършват дейността, която имат. И двете болници нямат на 100% натовареност, тъй че не може да се говори, че няма достатъчно средства“, каза професор Петко Салчев.

Той уточни, че вчера са изплатени над 237 000 лева на „Свети Мина“ за неразплатените дейности за 2015 и 2016 година. Парите вече са по сметките на лечебното заведение.

„Смятам, че от финансова гледна точка болница „Свети Мина“ няма никакви проблеми“, подчерта още управителят на НЗОК.

Днес на среща с областния управител Дани Каназирева е обсъдено и финансирането за създаването на триажни центрове, които ще бъдат разкрити в Медицински центрове и ДКЦ-та.

"НЗОК ще плаща по 30 000 лева на месец за организирането на такъв триажен център. Те ще бъдат разкрити на територията на медицинските центрове или клинично консултативните центрове, които разполагат със собствена лаборатория и рентгеново отделение“, обясни още професор Петко Салчев.

Дани Каназирева заяви, че ще се окаже съдействие на доболничната помощ, а целта е да се намали натиска върху болниците.

„Ние също имаме изискване към разкриването на всяка една такава структура, за да има реална полза за хората от нея. Ние държим в тях да има дневни и нощни дежурства“, каза Каназирева.

Очаква се в понеделник отговор от Медицинските центрове и Диагностично-консултативните центрове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08

ПП внася предложение за оставката на председателя на НС Желязков

На утрешното заседание НС ще разгледа внесеното от ПП в деловодството на парламента предложение за оставката на председателят Росен Желязков, това обявиха в Пазарджик съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асенн Василев. Като мотив те посочиха системното неизпълнение на законодателната програма от страна на Желязков. „ Цялостно..

публикувано на 24.04.24 в 20:07

В Карлово набелязаха мерки срещу престъпността

Мерки за предотвратяване на престъпленията обсъдиха в Карлово директорът на пловдивската полиция ст. Комисар Георги Чергов и кмета на общината Емил Кабаиванов. Сред една от тези теми бе и видеонаблюдението в града, за чието подобряване и разширяване на обхвата му кметът д-р Кабаиванов изрази готовност. Според краткия доклад на..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Почистиха незаконно сметище край Йоаким Груево

85 тона отпадъци са почистени от нерегламентирано сметище при с. Йоаким Груево. Силно замърсеният терен е край река Въча, а струпаните там отпадъци са извозени до депото в Цалапица, съобщават от РИОСВ – Пловдив. Незаконното сметище е почистено след предписание от екоинспекцията до кмета на община Стамболийски. При планов обход в землището на..

публикувано на 24.04.24 в 14:32

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58