Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влязоха в сила новите извънредни мерки, които ще важат до 21 декември

| обновено на 28.11.20 в 09:16

От днес с влезлите в сила снощи нови мерки хранителните магазини не допускат хора под 65-годишна възраст в интервала 8,30 ч. - 10.30 ч. „Зелен коридор“ за аптеките няма да има. 

Това е една от новите противоепидемични мерки, които ще важат до 21 декември.

Заведенията, учебните заведения и детските градини, фитнеси, спортни зали и молове от този момент затварят врати за следващите 24 дни.

Преустановява се провеждането на конгреси и семинари в присъствена форма. Забраняват се и културните мероприятия, както и частни партита с повече от 15 души.

Преустановяват се всички спортни мепроприятия с тренировъчен или състезателен характер на лица до 18 години. Изключение се прави само за тези, които вече са започнали.

Всички заведения - кафенета, барове, ресторанти, дискотеки и т.н. - остават изцяло затворени за посетители. Те ще могат да функционират само с доставка по домовете или вземане на храна от обекта, но без консумация на място.

Напълно затворени са и всички игрални зали, казина, както и обекти за залагане като "Еврофутбол".

Прекратяват се всички групови културно-развлекателни мероприятия, което означава, че се затварят кина, музеи, галерии, опери, концертни зали и друг тип културни обекти и мероприятия. Единствено изключение ще има за театрите.

Всеки работодател, който има възможност, трябва да организира работата така, че на работните си места да остават до 50 на сто от персонала. Който не е в състояние, следва да гарантира предпазни мерки и дезинфекция. На открити обществени места, каквито например са пазарите, трябва да се слагат маски и да се спазва дистанция  от 1,5 м. На пазарите се създават коридори, за да могат хората да вървят в една посока. Отменят се фермерски пазари.

Общинска полиция ще проверява дали се спазват мерките, включително в градския транспорт. С проверки са натоварени също така районните кметства и Общинския инспекторат. Глобите за нарушителите са от  300 до 1000 лева.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ОбС - Пазарджик гласува отстраняването на председателя си

Отстраняването на председателя на Общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов ще гласуват съветниците в града. Предложението идва от съветника Благо Солов и включено в края на  дневния ред като точка 39 от днешната сесия. В мотивите си за Солов посочва, че системно  в продължение на повече от три месеца  Шопов не изпълнява задълженията си..

обновено на 25.04.24 в 07:57

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по здравеопазването..

публикувано на 25.04.24 в 06:40

ОбС - Пловдив решава дали ул. "Хр. Г. Данов" да стане пешеходна

На днешното заседание на пловдивския Общински съвет ще бъде разгледано предложението на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов новоремонтираната част от улица „Христо Г. Данов“ край Природонаучния музей да стане пешеходна зона. Срещу това вече се обявиха съветниците от БСП, които пък предлагат в участъка да продължат да се движат автомобили, но..

публикувано на 25.04.24 в 06:35

В Карлово показват военна техника и въоръжение за 6 май

С редица прояви военнослужещи от страната ще посрещнат 6 май - Деня на храбростта и Празника на Българската армия. Началото на събитията в страната е днес, 25 април, в гарнизон Карлово на площад „20 юли“, от 16.00 ч, където 61-ва Стрямска бригада организира статичен показ на стрелково въоръжение и екипировка, демонстрация на елементи от..

публикувано на 25.04.24 в 06:26

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08