Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приближаваме се към пика на епидемията от Ковид-19 у нас

Думата на 2020 е "пандемия". Може да е и вирус, защото ни завладя по начин, за който не сме и подозирали. Говорим с проф. д-р Марияна Стойчева от Медицинския университет в Пловдив за силата на мерките, за начините за справяне с епидемията и за лечението, а също и какво остава да си кажем за ваксините.

Ковид -19 у нас, какво научихме, кои са адекватните мерки за всеки един от нас? Проф. Стойчева: Имам чувството, че напоследък хората започнаха да се осъзнават, да преценяват важността на това да спазват мерките. Много по-рядко виждаме хора без маски, както и няма вече толкова хора на групи, което е важно да се ограничи заболеваемостта.

2814 са новите случаи у нас, като имаме и 221 починали. "Трудно е да се опредили дали Ковид-19 е по-агресивен, дали е по-различен от този в началото през март", смята проф. Стойчева. Тя каза: "Истината е, че ние се приближаваме към пика на епидмията у нас, и за съжаление тази висока заболеваемост е свързана с поражения на най-високорисковите групи у нас, това са хората с хронични заболявания. Друго важно за SARS-CoV-2 e, че той не поразява само белите дробове, засяга съдовете и оттам минава в една полиорганна симптоматика. Това носи и висок риск за фатален изход на заболяването. Затлъстяване плюс хронични белодробни заболявания, както и наднормено тегло със сърдечносъдови болести са най-рискови за протичане на Ковид-19." 

Инфекционистът допълни: "Хората като цяло не осъзнаваха и неглижираха важността на мерките. И в този момент има хора, за които този вирус не съществува. За съжаление мога да кажа, че това се случва и в средите на медицинските работници. Усилия на всеки един от нас са много важни. 

Маска, винаги и навсякъде, сигурна съм, че е неудобна, но вирусът ни убива, просто маската трябва да бъде на лицето ни! Друг е въпросът, че тези маски трябва да бъдат безплатни, както е например в нашите съседни страни.

Ваксините и очакванията на вас медиците? Аз съм за ваксините, само тя може да наруши естествения ход на тази пандемия, опитът показва, че тези инфекции продължават до две или три години, посочи още проф. Стойчева. Не може да си позволим такава висока цена, която обществото трябва да плати, да постигнем стаден имунитет, както съветват някои мои колеги. 70 % от обществото трябва да има имунитет към вируса, или преболедували или имунизирани, тогава ще се очаква ефект от ваксината. 

Днес е 1 декември Световен ден за борба срещу  СПИН. За тази година около 200 са новите случаи на СПИН у нас, и като цяло България има ниско разпространения. "Пандемията отвелече вниманието на вирусолозите от тази инфекция, но има много големи успехи при лечението", смята водещият инфекционист.

Обучението на студентите по медицина, доброволците и вашата гордост, че има такава реакция от младите? Много от студентите ни идват и стават доброволци в Инфекциозна клиника, те не са имали промоция, но те работят с нас в борбата с тази пандемия,отбеляза проф. Стойчева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00