Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Болница „Св. Пантелеймон“ "налива" пари в „Св. Мина“

| обновено на 01.12.20 в 15:37

МБАЛ „Св. Пантелеймон“ ще подпомогне другата общинска болница в Пловдив „Св. Мина“, като прехвърли по сметката й част от средствата си. Това стана ясно от писмено заявление на управителя на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ д-р Константин Сапунджиев до директора на РЗОК Йорданка Караиванова.

Припомняме, че двете общински болници са с едноличен собственик на капитала – Община Пловдив.

Сумата, която МБАЛ „Св. Пантелеймон“ ще предостави безвъзмездно на МБАЛ „Св. Мина“, е  267 653 лева. Допълнителното финансиране на общинската болница възлиза на стойността на незаплатените дейности през 2020 г. за болнична помощ на МБАЛ „Св. Мина“ до началото на ноември по договора за изпълнител на Болнична медицинска помощ.

По думите на д-р Константин Сапунджиев за последното тримесечие МБАЛ „Св. Пантелеймон“ е на икономия от определения лимит на лечебното заведение с 372 218 лв. 

"Има нормативна уредба за разпределение на средствата от Здравната каса в хода на годината. Наложи се, защото никой не е предвидил в началото на годината, че ще има пандемия от КОВИД-19. Ние сме в преразход, а болница "Св. Пантелеймон" са реализирали икономии", обясни пред Радио Пловдив управителят на МБАЛ "Св. Мина" проф. Петър Петров.

По думите му, такъв финансов трансфер между общински болници се прави за първи път. 

С преведените преди дни близо 250 000 лв. от Касата за надлимитни дейности, отчетени в периода 2015 - 2016 г., болница "Св. Мина" получава повече от половин милион лева. 

"Част от средствата ще отидат за погасяване на просрочени задължения, включително и към Община Пловдив, ще има и за лечението на болните, и за медицинския екип", поясни проф. Петров.

В момента в болницата има 58 пациенти с коронавирус, екипът е стабилен, по думите на управителя. За момента няма напуснали медици, но част от екипа в детската клиника на МБАЛ "Св. Мина", които са на пенсионна възраст, смятат да се оттеглят. 

Продължава изграждането на кислородна инсталация в лечебното заведение. За леглата, с които разполагаме, има достатъчно пунктове, допълни управителят на МБАЛ "Св. Мина".

Цялото интервю на Неда Велкова с проф. Петър Петров е в прикачения файл.

Още от категорията

Дани Каназирева начело на листата на ГЕРБ в Пловдив област

Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди имената на водачите на листите с кандидати за народни представители. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов ще води две листи – тези в 25 МИР – София град и 16 МИР – Пловдив град.   Областният управител Дани Каназирева ще води листата в Пловдив-област, а министърът на външните работи Екатерина Захариева е водач..

публикувано на 28.02.21 в 15:17

Пловдив ще развива въздушна мобилност

Пловдив вече е част от паневропейска инициатива за членство в общността на градовете за въздушна градска мобилност. Това стана факт след като кметът Здравко Димитров прие официално отправената покана за присъединяване. Четиринадесет града и региони в цяла Европа вече са подкрепили манифеста. Сред тях са Аахен, Амстердам, Хамбург, Лиеж, Малага,..

публикувано на 28.02.21 в 15:06

Връщат "зелените коридори" за ваксиниране

От днес се възстановяват "зелените коридори" за поставяне на ваксина срещу COVID-19 и на хората, които не попадат в целевите групи на фазите първа-четвърта. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. Председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов е изпратил указания до председателите на Българския лекарски съюз -..

обновено на 28.02.21 в 15:02

1 079 нови случаи на коронавирус

1 079 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие. Положителни са 12,7 на сто от направените общо 8 476 теста.  Най-много са новозаразените в София - 322 . Следват областите Бургас - с 148 и Пловдив - с 70 нови случая. В Пазарджик новозаразените са 29, в Смолян-14. Починали са 39 души, а излекувани - 1 643. Общо 4 674 пациенти с..

обновено на 28.02.21 в 15:02

17 задържани при полицейска проверка

25 шофьорски книжки са отнети за нарушения в серия полицейски проверки в Пловдивска област. 13 шофьори са управлявали автомобилите си под въздействие на алкохол. При един от тях дрегерът е отчел 2,58 промила.  Други четирима са взели наркотици. В 4 случая нарушителите са предложили подкуп на проверяващите полицаи.17 души са задържани. Толкова са и..

публикувано на 28.02.21 в 10:19