Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Националният план за борба с пандемии трябва да се прилага

От 14 години страната ни има Национален план за борба с пандемии, но управляващите досега не успяха да го прочетат, нито да го приложат, камо ли да го актуализират. Това припомни д-р Антония Първанова, специалист по обществено здраве и бивш евродепутат. Преминала два пъти през COVID-инфекцията само за 8 месеца, тя сподели личен и професионален опит за ефективността на мерките, ваксините и политическите решения на здравни проблеми у нас.

Според д-р Първанова трябва да се търси отговорност на управляващите за управлението на коронакризата. От страна на прокуратурата има тишина, но не се знае. Хората не трябва да се обвиняват за високата степен на заразяване. Това е политически цинизъм. Относно високата смъртност министърът на здравеопазването дължи отговори. Къде са проблемите, в координацията, грешки в лечението, липса на персонал или вътрешноболнична инфекция?

„Вероятно има проблем със статистиката. Дали всички починали от ковид, наистина са само от ковид“?

Могат ли да бъдат обвинени лекарите, че не спазват правилата? Защо има толкова заразени лекари?

„Има обвиннения, че лекарите се заразяват извън болниците. Това не е достойно. Медиците работят в изключително тежки условия“.

Спазвате ли мерките като лекар? Как се заразихте?

„Предполагах, че като имам антитела повече няма да ми се случи. Заразих се от дете на 6 години.  Вторият път се заразих вероятно в магазин или аптека, като съм спазвала дистанция. Вторият път беше много по-леко, но първият път заболяването премина със задух и по-тежко. Антителата се задържат между 3 и 6 месеца. Единствената защита е имунната ни система“, посочи още д-р Първанова.

Ще се ваксинира ли д-р Първанова?

„Всеки ще вземе решение дали да се ваксинира, но трябва да има доказателства, че ваксината е ефикасна. За сега няма отговор. Факт е, че производителят, преди да я предложи на пазара иска да бъде освободен от отговорност.

Преживели сме и други тежки инфекции, но важно е да не се самолекуваме, свържете се със своя лекар още при първите симптоми“, препоръча д-р Антония Първанова.

Интервюто с д-р Антония Първанова е в звуковия файл. 


Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Валери Кьорлински

Актьорът Валери Кьорлински – от Хисар и плувния басейн, като олимрпийска надежда, до сцената, където първо спи между кулисите като сценичен работник, после след ВИТИЗ  и трупите на  няколко театъра в страната, към  САЩ, закъдето тръгва като артист и остава шест години като шофьор на камион, до Пловдив и екипа на Драматичния театър и на фондация..

обновено на 27.02.21 в 08:22

След две години Брестовица ще пие чиста вода

Днес е началото на процеса по оздравителните мерки за решаване на проблема с питейната вода в Брестовица. Първостепенна мярка са новите дублиращи сондажи, чието изграждане започна.  От тях селото ще черпи вода, а съществуващите кладенци ще се тампонират и ще бъдат изолирани.  Това съобщи пред Радио Пловдив главният инженер на "ВиК"-Пловдив..

публикувано на 26.02.21 в 16:14

Хиляди младежи без работа в Пловдив и областта

"По експертна оценка на агенцията по заетостта, засегнатите младежи, загубили работните си места заради ковидкризата, са около 26000. Това са 35% от всички потърсили услугите на агенцията" заяви преди Радио Пловдив н ачалникът на отдел „Услуги по заетостта“ към Регионалната служба по заетостта-Пловдив Николай Димитров. Младежите, които са се..

обновено на 26.02.21 в 15:38

Пет формации сигурно влизат в парламента, две са на ръба

Запазва се формулата 5+2 за предстоящите избори - пет сигурни формации в следващото Народно събрание и две, които са на ръба на парламентарната бариера, показват данни от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа" сред 1008 души, направено между 12 и 19 февруари. Дистанцията между първите партии леко се увеличава. Малко по-малко от..

публикувано на 26.02.21 в 15:08

"Рестартирай Европа" - Мерките COVID 1,2 и 3 в земеделието

Здравната криза не стана продоволствена, а земеделските производители  и прероботваталите на хранителни продукти се справиха, въпреки трудностите, пред които ги изправи разпространението на Ковид – 19. Под тази обща констатация обаче се крият трудностите на фермерите, които направиха повече разходи във вързка с противоепидемичните мерки и при..

публикувано на 26.02.21 в 11:12