Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният план за борба с пандемии трябва да се прилага

От 14 години страната ни има Национален план за борба с пандемии, но управляващите досега не успяха да го прочетат, нито да го приложат, камо ли да го актуализират. Това припомни д-р Антония Първанова, специалист по обществено здраве и бивш евродепутат. Преминала два пъти през COVID-инфекцията само за 8 месеца, тя сподели личен и професионален опит за ефективността на мерките, ваксините и политическите решения на здравни проблеми у нас.

Според д-р Първанова трябва да се търси отговорност на управляващите за управлението на коронакризата. От страна на прокуратурата има тишина, но не се знае. Хората не трябва да се обвиняват за високата степен на заразяване. Това е политически цинизъм. Относно високата смъртност министърът на здравеопазването дължи отговори. Къде са проблемите, в координацията, грешки в лечението, липса на персонал или вътрешноболнична инфекция?

„Вероятно има проблем със статистиката. Дали всички починали от ковид, наистина са само от ковид“?

Могат ли да бъдат обвинени лекарите, че не спазват правилата? Защо има толкова заразени лекари?

„Има обвиннения, че лекарите се заразяват извън болниците. Това не е достойно. Медиците работят в изключително тежки условия“.

Спазвате ли мерките като лекар? Как се заразихте?

„Предполагах, че като имам антитела повече няма да ми се случи. Заразих се от дете на 6 години.  Вторият път се заразих вероятно в магазин или аптека, като съм спазвала дистанция. Вторият път беше много по-леко, но първият път заболяването премина със задух и по-тежко. Антителата се задържат между 3 и 6 месеца. Единствената защита е имунната ни система“, посочи още д-р Първанова.

Ще се ваксинира ли д-р Първанова?

„Всеки ще вземе решение дали да се ваксинира, но трябва да има доказателства, че ваксината е ефикасна. За сега няма отговор. Факт е, че производителят, преди да я предложи на пазара иска да бъде освободен от отговорност.

Преживели сме и други тежки инфекции, но важно е да не се самолекуваме, свържете се със своя лекар още при първите симптоми“, препоръча д-р Антония Първанова.

Интервюто с д-р Антония Първанова е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59