Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доставят в Пловдив 1100 нови контейнера за отпадъци

В базата на „Чистота“ започна доставката на 1100  нови съдове за смесен битов отпадък. Директорът на общинското предприятие Димитър Георгиев  поясни, че всички нови контейнери са пластмасови.

 "Освен че имат по-естетичен вид, те са двойно по-евтини от металните, а и обслужването им е по-безшумно. Експерименталното им приложение  миналата година по улици в централната градска част се оказа успешно. В продължение  на година не са се износили или показали дефекти. От поставените над 80 броя извън строя са само 5 и те са умишлено унищожени от граждани“, коментира Георгиев.

След проведена от Община Пловдив обществена поръчка се доставят 429 контейнера тип „бобър“ с вместимост 1100 литра и 671 „куки“ – 120 и 240 литра. Поръчката бе спечелена от две фирми, които предложиха обща цена от 166 хиляди лева.

Местоположението им предстои да бъде определено в партньорство с дирекция „Екология и управление на отпадъците“, районните кметства и „Чистота“, като под внимание се вземат и получените сигнали от граждани.

„Хората трябва да са наясно, че този вид контейнери са предназначени само за смесен битов отпадък. Всяко нерегламентирано изхвърляне на отпадъци подлежи на санкции, но целта не е да налагаме глоби, а с общи усилия да пазим града чист“, заяви Димитър Георгиев.

За да бъдат гражданите по-информирани, от „Чистота“ подготвят стикери за всеки контейнер, които дават точна информация какво не е разрешено да се изхвърля – отпадъци за рециклиране, строителни, растителни, едрогабаритни и опасни отпадъци, дрехи и отпадъци от излязло от употреба електрическо оборудване. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08

ПП внася предложение за оставката на председателя на НС Желязков

На утрешното заседание НС ще разгледа внесеното от ПП в деловодството на парламента предложение за оставката на председателят Росен Желязков, това обявиха в Пазарджик съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асенн Василев. Като мотив те посочиха системното неизпълнение на законодателната програма от страна на Желязков. „ Цялостно..

публикувано на 24.04.24 в 20:07

В Карлово набелязаха мерки срещу престъпността

Мерки за предотвратяване на престъпленията обсъдиха в Карлово директорът на пловдивската полиция ст. Комисар Георги Чергов и кмета на общината Емил Кабаиванов. Сред една от тези теми бе и видеонаблюдението в града, за чието подобряване и разширяване на обхвата му кметът д-р Кабаиванов изрази готовност. Според краткия доклад на..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Почистиха незаконно сметище край Йоаким Груево

85 тона отпадъци са почистени от нерегламентирано сметище при с. Йоаким Груево. Силно замърсеният терен е край река Въча, а струпаните там отпадъци са извозени до депото в Цалапица, съобщават от РИОСВ – Пловдив. Незаконното сметище е почистено след предписание от екоинспекцията до кмета на община Стамболийски. При планов обход в землището на..

публикувано на 24.04.24 в 14:32

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58