Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Извънредни мисли" - преоткриваме себе си

| обновено на 30.12.20 в 17:05


Коледа е, но не като преди, и въпреки всичко е празник! Празнуваме духа, празнуваме надеждата, доброто, празнуваме светлината като тържествуващ победител!

В уюта на дома и споделянето, ще преосмислим ли света до тук?!

„Извънредни мисли“ е среща с интимния свят на всеки от участниците, а палитрата от емоции и тишини е почти безкрайна!

Всеки от участниците в рубриката ни, отговаря на четири еднакви въпроса:

Как се казвате и коя е професионалната сфера, в която се развивате?

Как се промени живота ви за последните девет месеца?

Как изглежда срещата ви с ковид? Близка или далечна?

Как  ще посрещнете най-близкият празник, който ви предстои?

Калуди Калудов е роден на 15 март 1953 г. в село Любен Каравелово, Варненско.

През 1978 г. завършва оперно пеене в Държавната музикална академия – София в класа на доц. Лиляна Жабленска и продължава да се развива като тенор като ученик на известния наш певец и музикален педагог Никола Николов. Дебютът му като певец е през 1978 г. в ролята на Алфред в операта Травиата на Джузепе Верди.

От 80-те години международната кариера на Калуди Калудов е възходяща и той е нареждан от ценителите на операта в челото на тенорите в света. Пял е във Виенската Щатс ОперЛа СкалаЛисео (Барселона), Ковън ГардънМетрополитън и други световни оперни театри. Изпълнявал е главните тенорови партии в опери на Верди, Пучини, Маскани, Бизе, Леонкавало и др. Партнирал е на изпълнители от световна класа и е работил с диригенти от световна величина, като Рикардо МутиФабио ЛуизиКлаудио Абадо. В репертоара му има редица партии от оратории и концертни изпълнения.

От 1990 г. живее за постоянно в Полша и пее в най-големия полски оперен театър Театр Велки във Варшава. През 1992 г. създава и е артистичен директор на Фестивала за вокална музика Viva el canto в полския град Чешин. От 2003 г. е преподавател в Музикалната академия на Катовице. След 1994 г. Калуди Калудов ръководи няколко майсторски класа в Полша, Италия и България.

Има записи в най-големите звукозаписни компании. На полския музикален пазар е особено популярен дискът му „О, звезда Витлеемска“, за който е лауреат на Златна плоча.

До 4 август 2010 г. е директор на ОФД – Пловдив.


Галерия

Още от категорията

Пламен Велчев с първа самостоятелна изложба в Пловдив

Художникът Пламен Велчев представя първата си самостоятелна изложба в родния Пловдив след две американски десетилетия.  Експозицията е със символното заглавие „Откат“.  В залите за временни експозиции в Градската художествена галерия на Главната улица авторът показва 22 творби - живописни платна, рисунки и графики. Част от картините са създадени..

публикувано на 28.07.21 в 07:12

Димитър Добрев дари колекцията си от над 1000 ютии на Етнографския музей в Пловдив

Пловдивският художник Димитър Добрев дари колекцията си от над 1000 ютии на Етнографския музей.  От там съобщават, че експонатите са събирани повече от 40 години.  Сред тях има както старинни, така и  съвременни, реплики и сувенири. Най-старите ютии са от края на ХVІІІ век.  В колекцията има ютии, работещи на въглища, с газ, със спирт за горене,..

публикувано на 27.07.21 в 15:26

Поредица от събития посветени на поезията

"Девет балади за Пловдив или Завръщането на Калиопа", е проект на актрисата Анна Танчева, която се завръща в радния Пловдив след 30 години прекарани в Париж, където пловдивчанката живее и се развива професионално.  Нейният подарък към пловдивчани - "Девет балади из Пловдив или Завръщането на Калиопа", обединява поезията, музиката и изобразителното..

публикувано на 27.07.21 в 14:17

Владислав Христов с хайку поезия в унгарски сайт

В програма "Точно днес" говорим с поета и наш колега Владислав Христов за книгите му с поезия и новата с проза, която ще излезе скоро. Разговорът започва от негово хайку, поместено в унгарски сайт за кратка поезия на автори от целия свят.   Трима български поети - Мая Данева, Радостина Драгостинова и Владислав Христов имат публикации в брой 1, на..

публикувано на 27.07.21 в 10:32

Почина историкът и археолог Никола Дамянов

Смолян скърби за историка и археолог Никола Дамянов, който днес почина на 85-годишна възраст.  Роден е на 06.05.1936 г. в гр. Девин. Бил е преподавател в Учителския институт в Смолян. Основател на Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян и повече от 30 години негов директор.  Автор е на много изследвания за историческото и културно..

публикувано на 26.07.21 в 21:13