Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

2021 ще е странна и неразбираема година

През 2021 вероятно ще има безработица и още фалити. Това прогнозира в предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив председателят на Съвета на Института за пазарна икономика Красен Станчев.

„В момента фалитите са задържани, поради отлагане на плащанията, вследствие на коронакризата. Само при банките те са около 10 милиарда лева, което е около 9 процента от брутния вътрешен продукт. Тогава, когато фирмите и гражданиете започнат да не могат да се връщат заемите към тях - ще започне да има и фалити“.

Според Красен Станчев вторият фактор е, че близо един милиард лева приходи не е  „произведен“ през тази година, заради многото болни и каратинирани работници. „В края на годината статистиката е отчела около 5 процента спад от непроизведен доход, който се равява на близо 6 милиарда лева“, допълни той .

Въпреки, тези прогнози Станчев заяви, че все пак има отрасли, като рестораньорския бранш, генерирали повече приходите от разнос на храна и напитки по домовете, отколкото при работа с ограничен брой места. „Много от закритите обекти ще фалират, но тези които останат ще имат много добро развитие на бизнеса си след кризата“, уверен е икономическият анализатор.

Според него в туризма държавните мерки за подпомагане като на „60 на 40“ например продължават на функционират формално и „на хартия“. Те присъстват само на книга, но не и като част от икономиката. „Спадът ще е в размер около от 10 милиарда“, прогнозира Станчев.

„Раздадените 8 милиарда лева от бюджета в края на миналата година са с около 2 милиарда повече в сравнение с 2019-а. Те ще се влеят отново в икономиката в началото на 2021-а година, така че спадът в ръста ѝ няма да е осезаем в първите месеци. След това развитието на коронакризата ще определя хода на икономиката ни“, каза в заключение Красен Станчев.

Още от категорията

Коронавирусът не може да мутира безкрайно

"Обнадеждаващо е, че коронавирусът не може да мутира безкрайно. Част от мутациите, които би получил след селективен натиск с различни ваксини или развиване на антитела  би довел до мутации, които ще променят начина на свързване на рецептора с клетките." Това заяви проф. Сорен Хайрабедян, директор на Института по биология и имунология на..

публикувано на 19.04.21 в 17:13

Кабинет на ИТН е изключително трудна задача

"Надеждата ми за съставяне на правителство угасна преди няколко минути, докато гледах излъчването по интернет на консултациите на президента с "Демократична България". Моята надежда беше, че може би ДБ има по-големи шансове да състави кабинет". Това коментира Владимир Дончев, бивш депутат от НДСВ. "Ясно е, че ГЕРБ нямат нинаква надежда да..

публикувано на 19.04.21 в 16:04

Пловдив вече има първи STEM център в училище

Основно училище „ Райна Княгиня ” от район „Северен” спечели и реализира първия в Пловдив и областта  проект по национална програма „Изграждане на училищна STEM среда”. Открити са реновирани стаи по природни науки, кътове за учене и почивка, зала с интерактивен дисплей. STEM образованието е насочено към учебните дисциплини за наука, технологии,..

обновено на 19.04.21 в 14:44

Трябва да има структура за координиране на пандемията

Националният оперативен щаб (НОЩ) бе конституиран в началото на пандемичния процес със заповед на министър-председателя, а действието му също бе прекратено с такава заповед.  Има различни изказвания по темата, но  разполагам единствено с информацията, свързана с официалните документи. При всички положения  е необходимо да има централен..

обновено на 19.04.21 в 12:26

Мерките имат ограничен ефект, когато не се спазват

„Тези противоепидемични мерки, които непрекъснато се затягат и разпускат в България, имат много ограничен ефект, когато не се спазват. Една от причината е, че хората не виждат смисъл в това, което се прави“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доктор Аспарух Илиев, ръководител на лабораторията по инфекции в..

публикувано на 19.04.21 в 10:44