Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На Богоявление с респект към традициите и Ботев - "Точно днес"

На Богоявление, с респект към традициите, които остават неподвластни на времето  и в деня, в който България отбелязва 173-та годишнина от рождението на своя недостижим по родолюбива мощ и достойнство син Христо Ботев, въпросите за мъдростта и изпитанията на един жилав народ звучат все по-актуално.

Крепящата духа ритуалност някога и днес и желанието да бъдем заедно в такива моменти по-силни,  днес добавят нови въпроси за устойчивостта ни и смисъла на  сложното време, белязано от пандемия. И подред:

Защо под напора на социалните мрежи все пак в Калофер на Йордановден ще се състои леденото мъжко хоро и как  този път противоепидемичните мерки ще диктуват хода на празника? От мястото на събитието – репортаж на Димитър Владимиров.

За поета-революционер с огнен дух и гениално творчество Христо Ботев и начина, по който съвремието се оглежда през неговите очи – историкът и преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“ доц. д-р Тодор Радев.

Какви отговори получи въпросът кога и как ще се гласува в епидемичната обстановка след проведените консултации на президента Румен Радев със здравни експерти, чуйте от политолога  доц. Татяна Буруджиева.

За новата стратегия за сигурност на ЕС до 2025 г. – репортаж на Севдалин Палаузов в рубриката „Евранет +“.

На 6 януари арменците празнуват Коледа. Какво означават традициите за най-голямата общност в страната и как ще бъде отбелезан от нея в Пловдив празникът, разказва в репортажа си Любомира Разпопова.

В рубриката "Великите европейци" Пламен Асенов продължава разказа си за легендарната английска група "Пинк Флойд".

И в сряда ще посрещнем утрото в компанията на културния антрополог, режисьор и пътешественик проф. Александър Илиев в рубриката „Добро утро, Ден“. 


Още от категорията

"Вход Свободен" – в света на книгите

Световният ден на книгата отбелязваме днес, съчетавайки честването с  традицията на предаването ни – рубриката „Четем с Радио Пловдив“.  Убедени в необходимостта от възпитание в любов към книгите на най-малките представители на нашето общество, ви срещаме с Николай Миков – IT специалит по професия, но прекрасен писател на детски истории и..

обновено на 23.04.21 в 09:37

По делничната спирала "Точно днес"

Политическите страсти не утихват. Навлизаме ли в политическа криза и ще се превърне ли страната в държава без стабилна изпълнителна власт за определен период от време? Търсим отговорите в утрото на 23 април, а наш събеседник по темата ще бъде Димитър Аврамов . И още теми в развитие: Депутатите с първи стъпки за промяна на..

публикувано на 22.04.21 в 16:14

"Ден след ден" м/у третата ковид вълна и първата на нов кабинет

На 22 април в "Ден след ден" ще плаваме с темите между третата ковид вълна и първата на нов кабинет. Ето така: Здравният министър в оставка обяви удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на месец май и излизане на страната ни от третата вълна на коронавируса. Затова ще започнем предаването ни с тази тема. С проф. Ива Христова,..

обновено на 22.04.21 в 14:42

"Вход свободен" за възпитание без крясъци и наказания

Днес ще говорим за това как детето да ни чува, без да крещим и без да го наказваме. Това е темата и на един безплатен уебинар, който предстои на 25-ти април. Ще ви срещнем с Екатерина Велева – консултант на родители с деца от 2 до 7 годишна възраст. Тя ще ни даде отговори на много въпроси, сред които са: "Защо детето не ни чува, когато крещим? и Защо..

обновено на 22.04.21 в 09:26

"Точно днес" за земното и други притегляния

На 22 април говорим за Деня на земята с отношението, което заслужава по време на пандемия. Обществото все още се пита как ще преборим вируса, така че да не вредим.  Разговор за инициативите на община Родопи в село Марково с кмета Десислава Терзиева . Тя ще разкаже и за предстоящите празници за стогодишния юбилей на Основно училище "Св. Св. Кирил и..

публикувано на 21.04.21 в 15:24