Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С датата на изборите се заиграха политически

„Изборите са политическо действие и пораждат политически ефект. Проблемът от вчерашните консултации е, че представителите, които беше свикал президентът, не са тези, които биха могли да дадат  експертното мнение, което  той търсеше. Там са отговорните за политическите действия по време на коронакризата. А онова, което е  необходимо на президента да разбере кой е периодът, в който вероятно ще има най-нисък риск за хората за изборите, няма как да му го кажат точно тези хора.“ Това заяви политическият анализатор доц. д-р Татяна Буруджиева.

Тази информация, обаче може да бъде получена от вирусолози и експерти, които разбират от ваксини, при следваща консултация. По думите й, президентът е направил неуспешен опит  да изясни технологични въпроси са осигуряване на здравето, с хора, които няма как да ги изяснят и това е придало политически ракурс на консултациите.

Буруджиева подчерта, че не е достатъчно само здравните власти да предложат план, но и парламентаристите трябва да внесат всичко нужно в Изборния кодекс, внасящо корекции в самата организация на изборите. „Трябва да се работи синхронно“.

Казусът, в който се влиза сега, е че има напън да се гласува смашинно, но на хартия волята на избирателите липсва. Така няма начин да се докаже коректността на гласуването.

 „И представете си, че в ИК  не са ясно отразени всички тези организационни специфики на настоящите избори, заради ситуацията на пандемия и малките партии не успеят да прекрачат „чертата“, за да влязат в Парламента, заради ниската избирателна активност, изборите ще бъдат обжалвани“.

Буруджиева подчерта, че хората се страхуват и ще се страхуват от пандемията и това ще поддържа ниската избирателна активност. Въпросът е, какво правят политиците, за да  гарантират на хората, че са взети всички гаранции за понижаване на риска от заразяване.

Проблемът не е датата, но с датата се заиграват политически. Малките партии не са готови за избори и в това е тяхната сила. Големите също ще изгубят гласове, поради очакваната ниска активност за избори по време на пандемия. Никога вече няма да имаме предишните условия нито за правене на кампания, нито за политическо поведение на кандидатите, нито за упражняване на властта и това трябва да се разбере от всички.

По думите на доц. Буруджиева, с кампаниите си ще спечелят онези партии, които ни убедят, че трябва да гласуваме и  тези, които ще дадат повече конкретни предложения как по-добре да се случат нещата.

"Най-много би ме изненадало едно успешно и стабилно Правителство".

Чуйте повече от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49
Светлин Тачев

Вървим към тотална криза на демокрацията

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото. "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. По повод..

публикувано на 23.04.24 в 09:39

В Смолянско 963 избиратели гласуват за ЕП, но не и за наш парламент

97 070 са избирателите в Смолянска област, включени в предварителните списъци за изборите за членове на Европейски парламент, а за изборите за народни представители у нас на изборите на 9 юни 2024 г. списъците включват  96 107 избиратели. Това заяви пред Радио Пловдив новият председател на 22-ра Районна избирателна комисия в Смолян  Таня..

публикувано на 23.04.24 в 07:55
Любомир Минчев

Докато кметът се страхува, могат да му заграбят властта

Докато кметът Костадин Димитров се страхува да каже личните си позиции, то малките групи в Общинския съвет в Пловдив ще имат власт. Това коментира журналистът Любомир Минчев след бала на ГЕРБ. Според него се образува втори център на власт и той е в редиците на общинската администрация – групата около Владимир Темелков, който по думите му е..

публикувано на 22.04.24 в 16:42