Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С датата на изборите се заиграха политически

„Изборите са политическо действие и пораждат политически ефект. Проблемът от вчерашните консултации е, че представителите, които беше свикал президентът, не са тези, които биха могли да дадат  експертното мнение, което  той търсеше. Там са отговорните за политическите действия по време на коронакризата. А онова, което е  необходимо на президента да разбере кой е периодът, в който вероятно ще има най-нисък риск за хората за изборите, няма как да му го кажат точно тези хора.“ Това заяви политическият анализатор доц. д-р Татяна Буруджиева.

Тази информация, обаче може да бъде получена от вирусолози и експерти, които разбират от ваксини, при следваща консултация. По думите й, президентът е направил неуспешен опит  да изясни технологични въпроси са осигуряване на здравето, с хора, които няма как да ги изяснят и това е придало политически ракурс на консултациите.

Буруджиева подчерта, че не е достатъчно само здравните власти да предложат план, но и парламентаристите трябва да внесат всичко нужно в Изборния кодекс, внасящо корекции в самата организация на изборите. „Трябва да се работи синхронно“.

Казусът, в който се влиза сега, е че има напън да се гласува смашинно, но на хартия волята на избирателите липсва. Така няма начин да се докаже коректността на гласуването.

 „И представете си, че в ИК  не са ясно отразени всички тези организационни специфики на настоящите избори, заради ситуацията на пандемия и малките партии не успеят да прекрачат „чертата“, за да влязат в Парламента, заради ниската избирателна активност, изборите ще бъдат обжалвани“.

Буруджиева подчерта, че хората се страхуват и ще се страхуват от пандемията и това ще поддържа ниската избирателна активност. Въпросът е, какво правят политиците, за да  гарантират на хората, че са взети всички гаранции за понижаване на риска от заразяване.

Проблемът не е датата, но с датата се заиграват политически. Малките партии не са готови за избори и в това е тяхната сила. Големите също ще изгубят гласове, поради очакваната ниска активност за избори по време на пандемия. Никога вече няма да имаме предишните условия нито за правене на кампания, нито за политическо поведение на кандидатите, нито за упражняване на властта и това трябва да се разбере от всички.

По думите на доц. Буруджиева, с кампаниите си ще спечелят онези партии, които ни убедят, че трябва да гласуваме и  тези, които ще дадат повече конкретни предложения как по-добре да се случат нещата.

"Най-много би ме изненадало едно успешно и стабилно Правителство".

Чуйте повече от звуковия файл: 


Още от категорията

Само нов Изборен закон може да върне нормалността в България

"Днес започва възстановяването на нормалния парламентаризъм в България, след като дълги години той беше мачкан. Така че, днес е хубав ден за българската демокрация и парламентаризъм", коментира за Радио Пловдив политическият анализатор Осман Октай. Според него парламентарните политически сили са знаят, че работата им се наблюдава от..

обновено на 15.04.21 в 16:34

Новият парламент излетя нагоре като британския самолет Хариър

Новият парламент излетя нагоре като британския военен самолет Хариър, който излита вертикално. Нямаше заучени фрази, всички направиха заявки за приоритети, на няколко пъти се получи мнозинство всички срещу ГЕРБ. Оценката за първия ден на 45-то Народно събрание е на политолога Евгений Дайнов.  След изборите първите очаквания на..

публикувано на 15.04.21 в 16:12

ЦИК беше саботирана от част от държавните органи

"Първият ден от работата на новото Народно събрание започва със сериозни заявки",. Това каза специалистът по конституционно право доц. Наталия Киселова за направените от "Има такъв народ" и "Демократична България" предложенияза промени в Изборния кодекс. Според нея предложенията се правят още в първия ден на парламента, за да има време за обсъждането..

обновено на 15.04.21 в 16:12

Модернизират жп системи за сигнализация и телекомуникация по ОП "Транспорт"

Сигнализацията и телекомуникацията по железопътните трасета в страната са едни от най-важните фактори за сигурното и безопасното пътуване на влаковите композиции. Такива системи се изграждат по приоритетната за България железопътна линия Пловдив-Бургас.  Проектът „Проектиране и изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации по..

публикувано на 15.04.21 в 17:10

Българите в чужбина гласуваха за промяната в страната

Като много добра новина определи Стефан Манов - българин, живеещ във френския град Тулуза и член на Обществения съвет на ЦИК, вестта, че сред първите задачи на 45-то НС ще бъде "ремонт" на Изборния кодекс. "Мисля, че всички се убедихме през изминалите дни каква е ролята и значението на българските граждани зад граница в изборния процес и че..

публикувано на 15.04.21 в 15:11