Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ботев е знаме на непокорната младост в името на Отечеството

„За Ботев се пише и говори изключително трудно, когато човек е искрен и когато има известна компетентност да говори по големите проблеми, свързани със същността на българската нация,  с нейното настояще и бъдеще. С доста резерви приех предложението да произнеса слово за Ботев, тъй като, отбелязвайки неговото рождение или мъченическата му гибел, има много фалш в тези годишнини.  И особено когато политическата класа се намесва, за да получи своеобразна инициация да управлява или да получи Ботева индулгенция за съпътстващите грехове при всяко управление“. Това заяви  историкът и преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“ доц. д-р Тодор Радев.

По думите му, гениалността на Ботев трябва да се приема в неговото триединство като поет, революционер и журналист, защото Ботев е изключителен публицист.

„Народът вчера, днес и утре“- едва ли има какво повече да се каже в това заглавие, или „Смешен плач“ и ме безпокои изключително опасността речите за него да не придобият характера на един смешен плач и той да ни заклейми с „...а вий, вий сте идиоти“. Трябва сега  да имаме предвид дали българия и целият свят не са обхваната от  една „Политическа зима“ и ние да намерим начин как от зимата да тръгнем към пролетта.

Героите винаги са употребявани и ако е само това, то е най-лошото, ако не се вниква в истинската героика. „Ако не бяха загинали Ботев и Левски, със сигурност, не биха били героизирани, защото биха се включили в политическия живот“.

Доц. Радев подчерта, че Ботев е роден с името Христо, по стар стил на 25 декември, и изживява своята Голгота като Христос в името на българската нация.

 „Ботев е знаме на непокорната младост в името на Отечеството“.

Интервюто чуйте от звуковия файл


Още от категорията

Намираме се в тежък корпоративен сблъсък

„ Приоритет в новото Народно събрание получиха промените в изборните правила. Това говори, че партиите се готвят за избори, а не да управляват “ – заяви в интервю за Радио Пловдив п олитологът Антоний Гълъбов . „ Или да бъде създаден кабинет на малцинството с подкрепа за определена програма, или да се върви към бързи предсрочни избори...

публикувано на 22.04.21 в 16:57

Без стабилно управление туристическият сезон е обречен

"Останахме безкрайно изненадани, че в Националния план за възстановяване туристическият сектор почти не е засегнат", каза Еню Енев, който е заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.Той припомни, че браншът дава близо 12 на сто от БВП на България. От бранша са правили многократни опити да организират кръгла маса и..

обновено на 22.04.21 в 16:23
Бившата болница на лейди Странгфорд в Радилово, където се помещава посветената й експозиция.

Лейди Странгфорд в паметта на село Радилово

Лейди Емили Ан Смит, виконтеса Странгфорд, по известна, като Лейди Странгфорд далеч не е само име на улица в Пловдив и София, лице на паметна плоча или паметник, а е била истински човек, който е дишал, работил и живеел, както се казва, в името на някаква кауза.  По моминско име е Бофорт, дъщеря на британския морски адмирал сър Френсис Бофорт,..

обновено на 22.04.21 в 15:50

Излизането от третата вълна на COVID-19 ще трае още месец - два

За радост излизаме от третата вълна на Ковид-19, като  ще излизаме от нея още месец – два, каза пред Радио Пловдив проф. Ива Христова - заместник - директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Тя уточни, че все още новите случаи на денонощие са много - около 2000, както и броят на починалите, които минават 100.  Откритият..

обновено на 22.04.21 в 15:11

Екатерина Велева ни учи на възпитание без наказания

Днес ви срещаме с Екатерина Велева – консултант на родители с деца от 2 до 7 годишна възраст. Тя е организатор и на уебинар на тема „Как детето да ни чува, без да крещим и без да го наказваме?“, който предстои в неделя, на 25-ти април от 15.00ч.  Защо детето не ни чува, когато крещим и защо наказанията не помагат? Това са само част от нещата, на..

публикувано на 22.04.21 в 14:37