Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пандемията прави видими качествата на политиците

„В БСП  противоречията никога не се преодоляват и се произвеждат в нови форми. Това може би е хубавото, защото създават усещането, че това е партия с вътрешнопартиен живот, в който се спори за нещо. Създава се усещането, че е някаква жива партия, а не команда, в която решенията се спускат по вертикала“. Това заяви политологът доц. Борис Попиванов.

По думите му, в годината, когато ще има два национални избора – парламентарни и президентски, е много трудно да се прогнозира какво ще се случи. БСП от началото на първия мандат на сегашната й председателка Корнелия Нинова, е със  заложена от нея ясна дилема – тя иска да носи персоналната отговорност за пътя на развитие на БСП, за посланията, които отправя партията и за политиките, които води. Това се е отразило във всички процеси и събития, наблюдавани покрай БСП.

„Нинова бе поставила много ясния въпрос пред съпартийците си: или искате с мен, или искате с други хора и партията  отговори, че искат с нея. Тя получи самочувствието след прекия избор, че ще носи отговорност за стратегията на БСП в тази сложна и объркваща 2021 г. И от самото й начало последваха скандали и напрежения, съпътстващи партията от 30 години“.

Попиванов подчерта, че в особената ситуация на пандемия, когато за нищо няма готови решения, е възможно да се видят най-добре качествата на политиците, кои са визионерите и намират верните решения.

Основният въпрос пред урните в предизборно време за партиите е да  могат да отговорят на два въпроса  дали са способни да заложат необходимата промяна в управлението ефективно и с грижа за хората и още – до каква степен могат да гарантират, че процесите на несигурност няма да прерастнат в хаос и неконтролируемост на протичащите процеси.

„Този сложен баланс между промяна и сигурност е тяхната задача и всички политически сили се ориентират към търсенето на решения по тази плоскост“.

Партиите са нестабилни и несигурни. Но това е и внушение, което Правителството се опитва да ни внуши: те  трябва да останат на власт четвърти мандат, защото без тях ще бъде създадена безпринципна коалиция и България ще бъде неуправляема.  

"Изборът на Радев за президент е един от най-големите активи на БСП през последните години. Чрез този избор БСП показа, че даже при много силен ГЕРБ с много силна организационна машина, алтернативата е възможна", коментира още Попиванов.

Чуйте повече от звуковия файл:  


Още от категорията

Само нов Изборен закон може да върне нормалността в България

"Днес започва възстановяването на нормалния парламентаризъм в България, след като дълги години той беше мачкан. Така че, днес е хубав ден за българската демокрация и парламентаризъм", коментира за Радио Пловдив политическият анализатор Осман Октай. Според него парламентарните политически сили са знаят, че работата им се наблюдава от..

обновено на 15.04.21 в 16:34

Новият парламент излетя нагоре като британския самолет Хариър

Новият парламент излетя нагоре като британския военен самолет Хариър, който излита вертикално. Нямаше заучени фрази, всички направиха заявки за приоритети, на няколко пъти се получи мнозинство всички срещу ГЕРБ. Оценката за първия ден на 45-то Народно събрание е на политолога Евгений Дайнов.  След изборите първите очаквания на..

публикувано на 15.04.21 в 16:12

ЦИК беше саботирана от част от държавните органи

"Първият ден от работата на новото Народно събрание започва със сериозни заявки",. Това каза специалистът по конституционно право доц. Наталия Киселова за направените от "Има такъв народ" и "Демократична България" предложенияза промени в Изборния кодекс. Според нея предложенията се правят още в първия ден на парламента, за да има време за обсъждането..

обновено на 15.04.21 в 16:12

Модернизират жп системи за сигнализация и телекомуникация по ОП "Транспорт"

Сигнализацията и телекомуникацията по железопътните трасета в страната са едни от най-важните фактори за сигурното и безопасното пътуване на влаковите композиции. Такива системи се изграждат по приоритетната за България железопътна линия Пловдив-Бургас.  Проектът „Проектиране и изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации по..

публикувано на 15.04.21 в 17:10

Българите в чужбина гласуваха за промяната в страната

Като много добра новина определи Стефан Манов - българин, живеещ във френския град Тулуза и член на Обществения съвет на ЦИК, вестта, че сред първите задачи на 45-то НС ще бъде "ремонт" на Изборния кодекс. "Мисля, че всички се убедихме през изминалите дни каква е ролята и значението на българските граждани зад граница в изборния процес и че..

публикувано на 15.04.21 в 15:11