Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пандемията прави видими качествата на политиците

„В БСП  противоречията никога не се преодоляват и се произвеждат в нови форми. Това може би е хубавото, защото създават усещането, че това е партия с вътрешнопартиен живот, в който се спори за нещо. Създава се усещането, че е някаква жива партия, а не команда, в която решенията се спускат по вертикала“. Това заяви политологът доц. Борис Попиванов.

По думите му, в годината, когато ще има два национални избора – парламентарни и президентски, е много трудно да се прогнозира какво ще се случи. БСП от началото на първия мандат на сегашната й председателка Корнелия Нинова, е със  заложена от нея ясна дилема – тя иска да носи персоналната отговорност за пътя на развитие на БСП, за посланията, които отправя партията и за политиките, които води. Това се е отразило във всички процеси и събития, наблюдавани покрай БСП.

„Нинова бе поставила много ясния въпрос пред съпартийците си: или искате с мен, или искате с други хора и партията  отговори, че искат с нея. Тя получи самочувствието след прекия избор, че ще носи отговорност за стратегията на БСП в тази сложна и объркваща 2021 г. И от самото й начало последваха скандали и напрежения, съпътстващи партията от 30 години“.

Попиванов подчерта, че в особената ситуация на пандемия, когато за нищо няма готови решения, е възможно да се видят най-добре качествата на политиците, кои са визионерите и намират верните решения.

Основният въпрос пред урните в предизборно време за партиите е да  могат да отговорят на два въпроса  дали са способни да заложат необходимата промяна в управлението ефективно и с грижа за хората и още – до каква степен могат да гарантират, че процесите на несигурност няма да прерастнат в хаос и неконтролируемост на протичащите процеси.

„Този сложен баланс между промяна и сигурност е тяхната задача и всички политически сили се ориентират към търсенето на решения по тази плоскост“.

Партиите са нестабилни и несигурни. Но това е и внушение, което Правителството се опитва да ни внуши: те  трябва да останат на власт четвърти мандат, защото без тях ще бъде създадена безпринципна коалиция и България ще бъде неуправляема.  

"Изборът на Радев за президент е един от най-големите активи на БСП през последните години. Чрез този избор БСП показа, че даже при много силен ГЕРБ с много силна организационна машина, алтернативата е възможна", коментира още Попиванов.

Чуйте повече от звуковия файл:  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мира Радева

Опозицията доказа парламентарна сила със свалянето на Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15