Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ваксините ни защитават, ако бъдат поставени по-бързо

„Проблемът с ваксината е, че тя е средство, което повлиява много повече общественото здраве, отколкото - индивидуалното. Предпазва и индивидуално, разбира се, но на това ниво има и риск, докато в обществен план остава само ползата“, заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Той подчерта, че според данни от социологическо проучване преди време, 15% от хората са отговорили, че са против ваксините, 40%, че  чакат да видят какво ще се случи и другите 40% са били хора склонни да се ваксинират. „Чакащите да видят какво ще се случи обаче вече са много по-склонни да се ваксинират, получавайки междувременно информация, още повече, че вече има около 26 млн ваксинирани с първите ваксини, които дойдоха в България“.

По думите на д-р Симидчиев, честотата на алергичните реакции, от които хората са се притеснявали, са 1 на 1 млн или по-малко.  Това означава, че В България с алергични реакции ще бъдат 6-7 души и то при условие, че всички се ваксинират. При частично поставяне на ваксини те ще бъдат не повече от 2.3-ма.

Ваксините се разпределят на база на нуждите на всяка една от държавите и винаги са много по-малко от реалните им нужди. Това означава, че няма да имаме възможност да избираме каква ваксина да ни бъде поставена.

„Проблемът е със скоростта на ваксинация. Когато трябва да се осигури по-висока скорост на ваксиниране, всяка една доза, която влиза в държавата, трябва да може да бъде поставена бързо, за да постигнем колективния имунитет, който да спре пандемичния процес.“

Д-р Симидчиев бе категоричен, че пациенти с хронични заболявания, като високо кръвно налягане, белодробни болести, които са участвали в изпитанията на трите ваксини и са приемали лекарства за тези заболявания, не са показали странични ефекти при приложението им.

Интервюто - от звуковия файл: 


Още от категорията

Намираме се в тежък корпоративен сблъсък

„ Приоритет в новото Народно събрание получиха промените в изборните правила. Това говори, че партиите се готвят за избори, а не да управляват “ – заяви в интервю за Радио Пловдив п олитологът Антоний Гълъбов . „ Или да бъде създаден кабинет на малцинството с подкрепа за определена програма, или да се върви към бързи предсрочни избори...

публикувано на 22.04.21 в 16:57

Без стабилно управление туристическият сезон е обречен

"Останахме безкрайно изненадани, че в Националния план за възстановяване туристическият сектор почти не е засегнат", каза Еню Енев, който е заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.Той припомни, че браншът дава близо 12 на сто от БВП на България. От бранша са правили многократни опити да организират кръгла маса и..

обновено на 22.04.21 в 16:23
Бившата болница на лейди Странгфорд в Радилово, където се помещава посветената й експозиция.

Лейди Странгфорд в паметта на село Радилово

Лейди Емили Ан Смит, виконтеса Странгфорд, по известна, като Лейди Странгфорд далеч не е само име на улица в Пловдив и София, лице на паметна плоча или паметник, а е била истински човек, който е дишал, работил и живеел, както се казва, в името на някаква кауза.  По моминско име е Бофорт, дъщеря на британския морски адмирал сър Френсис Бофорт,..

обновено на 22.04.21 в 15:50

Излизането от третата вълна на COVID-19 ще трае още месец - два

За радост излизаме от третата вълна на Ковид-19, като  ще излизаме от нея още месец – два, каза пред Радио Пловдив проф. Ива Христова - заместник - директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Тя уточни, че все още новите случаи на денонощие са много - около 2000, както и броят на починалите, които минават 100.  Откритият..

обновено на 22.04.21 в 15:11

Екатерина Велева ни учи на възпитание без наказания

Днес ви срещаме с Екатерина Велева – консултант на родители с деца от 2 до 7 годишна възраст. Тя е организатор и на уебинар на тема „Как детето да ни чува, без да крещим и без да го наказваме?“, който предстои в неделя, на 25-ти април от 15.00ч.  Защо детето не ни чува, когато крещим и защо наказанията не помагат? Това са само част от нещата, на..

публикувано на 22.04.21 в 14:37