Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Къщите за гости - с по-лек спад на туристи заради COVID-19

| обновено на 13.01.21 в 16:33
4
Родопите
Снимка: Михаил Хубчев

Ковид-19, който миналата година нанесе сериозни щети на туризма в Европа заради затварянето на граници и ограниченията в пътуването и на места отбеляза срив между 75 и 95 на сто, се оказва по-благосклонен за алтернативния туризъм. 

Щетите от COVID-19 при алтернативния туризъм 

Златка Чуртова, която има къща за гости в чепеларското село Орехово, споделя: "Според мен къщите за гости са по-привелигировани от останалите места за настаняване, тъй като при нас могат да се настанят максимум до 20 човека. В нашата куща са 12, което не наложи особени ограничения. Но е трудно, защото много от хората, които ангажират определени дати, впоследствие се оказва, че са се разболели. Ние не взимаме капаро, за да не ги натоварваме. Друга специфика при ковид е, че много от гостите искат да са сами, без други настанени. Тъй като комуникирам с колегите в нашия регион - при нас спадът е между 40 и 50%."

От високопланинското село Змиево, Мона Чобан, която предлага на туристите да споделят магията на Родопите от реставрирано от март до ноември студио в стара къща, не се оплаква от липса на интерес към него заради коронавируса. На въпрос дали открива възможност в кризата, тя отговаря: "Не ми се ще да обобщавам възможност ли е или не. Не съм правила бизнес планове и разчети, не съм си задавала въпроси какво ще се получи. Аз просто бях убедена, че ще се получи".  

В синхрон с тази философия, Мона Чобан споделя още, че не се е интересувала от подкрепящите туризма мерки. От тях обяснява, че не се е възползвала и Златка Чуртова. "Къщите за гости останаха някак си настрани" - казва тя и добавя, че дори не се е получил и опитът им да се намали такса смет, която за тяхната къща, например, е огромна сума.

Надеждите 

За Златка Чуртова надеждите са свързани с лятото. А Мона Чобан има нестандартна гледна точка за развитието на туризма в условията все още на корона-криза: "Тук всичко се развива малко по-бавно, въздухът е чист,  човек се занимава доста и със себе си - има време и да мисли, и да философства, в същото време има време и да действа. Според мен действието е това, което убива страха". 

А във всяка планина винаги има какво да се прави и какво да се преоткрива. Може би затова и депутатите в Европейския парламент отбелязват в дебатите около туризма и ковид, че гледат на кризата като на историческа възможност за модернизирането и по-устойчивото му развитие в ЕС, например чрез местни и селски туристически инициативи или пътувания извън сезона.

Мерките, гласувани днес

Днес българското правителството осигури допълнителни 40 милиона лева от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, с които до края на март ще бъде обезпечена мярката за запазване на заетостта в туризма и транспорта в условията на пандемия. Това е вторият транш от 40 милиона лева по мярката, с която досега са подпомогнати 1785 работодатели и самоосигуряващи се, като са запазени над 26 000 работни места. 

Репортажът с още подробности е в звуковия файл.

Галерия

Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Валери Кьорлински

Актьорът Валери Кьорлински – от Хисар и плувния басейн, като олимрпийска надежда, до сцената, където първо спи между кулисите като сценичен работник, после след ВИТИЗ  и трупите на  няколко театъра в страната, към  САЩ, закъдето тръгва като артист и остава шест години като шофьор на камион, до Пловдив и екипа на Драматичния театър и на фондация..

обновено на 27.02.21 в 08:22

След две години Брестовица ще пие чиста вода

Днес е началото на процеса по оздравителните мерки за решаване на проблема с питейната вода в Брестовица. Първостепенна мярка са новите дублиращи сондажи, чието изграждане започна.  От тях селото ще черпи вода, а съществуващите кладенци ще се тампонират и ще бъдат изолирани.  Това съобщи пред Радио Пловдив главният инженер на "ВиК"-Пловдив..

публикувано на 26.02.21 в 16:14

Хиляди младежи без работа в Пловдив и областта

"По експертна оценка на агенцията по заетостта, засегнатите младежи, загубили работните си места заради ковидкризата, са около 26000. Това са 35% от всички потърсили услугите на агенцията" заяви преди Радио Пловдив н ачалникът на отдел „Услуги по заетостта“ към Регионалната служба по заетостта-Пловдив Николай Димитров. Младежите, които са се..

обновено на 26.02.21 в 15:38

Пет формации сигурно влизат в парламента, две са на ръба

Запазва се формулата 5+2 за предстоящите избори - пет сигурни формации в следващото Народно събрание и две, които са на ръба на парламентарната бариера, показват данни от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа" сред 1008 души, направено между 12 и 19 февруари. Дистанцията между първите партии леко се увеличава. Малко по-малко от..

публикувано на 26.02.21 в 15:08

"Рестартирай Европа" - Мерките COVID 1,2 и 3 в земеделието

Здравната криза не стана продоволствена, а земеделските производители  и прероботваталите на хранителни продукти се справиха, въпреки трудностите, пред които ги изправи разпространението на Ковид – 19. Под тази обща констатация обаче се крият трудностите на фермерите, които направиха повече разходи във вързка с противоепидемичните мерки и при..

публикувано на 26.02.21 в 11:12