Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ранната дата за избори устройва предимно ГЕРБ

Юрий Асланов
Снимка: БГНЕС


„Ранната дата за парламентарните избори устройва предимно ГЕРБ. Колкото по-бързо се проведат те, толкова е по-добре за тях. Те също използват социологически данни и са установили, че в момента групата, която поддържа тази партия, е в състояние на свръхмобилизация. И в този смисъл, ако изпуснат този момент, след това може да се случи всичко. А и времето отдавна е враг на ГЕРБ. Колкото повече стоят във властта толкова, повече увеличават противниците си. Ранната дата, в по-студено и по-остра пандемична ситуация, със сигурност ще въздържи от гласуване повече избиратели от страна на техния основен опонент, а именно БСП. Затова ГЕРБ биха били наистина доволни на възможно най-ранната дата за провеждане на избори“, това заяви в предаването „Ден след ден“ социологът Юрий Асланов.

Според него ГЕРБ са понесли много щети през лятото и това е засегнало твърдото ядро, но партията е излязла от тази криза и в момента се възстановя част от изгубената периферия.

Юрий Асланов обясни още, че случващото се в БСП разколебава най-големите привърженици на партията, а това се отразява върху твърдото ядро.

„На този терен двете партии не са равностойни и ГЕРБ има още едно предимство пред БСП, ако нещата се решават от гледна точка на твърдите ядра“, каза социологът.

Много важно е обаче дали активните млади хора, които живеят в чужбина и се включиха в антиправителствените протести пред лятото, ще отидат до урните и как ще гласуват.

Създаването на новата партия „Българска прогресивна линия“ на Кримир Янков със сигурност ще окаже влияние върху БСП.

„Създаването на формации от хора, които са били привърженици и активисти на БСП, не може да не нанесе някаква щета на БСП. Този сценарий сме го наблюдавали много пъти, но не е довел до сериозни последици. Всички подобни проекти са приключвали в нищото“, каза още Юрий Асланов.

Той обясни още, че вътрешната криза в лявата партия ще намери отражение и допълнително ще я отслаби.

Цялото интервю с Юрий Асланов можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Проф. Веселин Василев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в „Добро утро, ден!“ ви срещаме с един от любимите преподаватели на студентите в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ – професор Веселин Василев. Той има над 50 години трудов стаж и преподава по психология. Признава, че любимата му оценка е петица, а шестицата нарича скъпарска. По тази причина рядко я пише. Не само на..

обновено на 23.01.21 в 09:48

Байдън обръща страница, но не напред, а назад

„На този етап Байдън обръща наистина страницата, но не я обръща напред, а я обръща назад“. Така геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев коментира в ефира на предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив кадровата политика на новия президент на САЩ в първите дни на влизането му в Белия дом. Той обаче подчерта, че това е почти невъзможно,..

публикувано на 22.01.21 в 16:03
Стойчо Стойчев

Парламентарният вот ще покаже кой е следващият президент

"Парламентарните избори са мерило, по което съдим дали гражданите искат да накажат управлението или не” - коментира политологът доц. Стойчо Стойчев в интервю за Радио Пловдив. Позиционирането на президентските избори е ключово и, ако те са преди парламентарен вот, е почти сигурно, че ще бъдат загубени от управляващите. „Ако са след това, както..

публикувано на 22.01.21 в 15:54

БСП - Пловдив иска проф. Иво Христов за водач на листата

Започнаха номинациите за кандидат-депутати на БСП в Пловдив. В момента те се правят на районни събрания, е след това предстоят кандидатурите да бъдат гледани и от районните конференции. Окончателната листа за 16-ти МИР на БСП ще се утвърди на Градската конференция на столетницата на 6 февруари. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Димитрина..

публикувано на 22.01.21 в 12:10
Светозар Гледачев

Чувството за справедливост се проявява на изборите

Какво се случи с цитираното доскоро и най - често от политиците „ чувство за справедливост “ ? Гледна точка на финансовия анализатор  Светозар Гледачев , той е университетски преподавател и икономист, консултант. Гледачев каза: "Чувствто за справедливост е присъщо за всяко мислещо същество, даже учените казват, че и у някои от животните го има. То е..

публикувано на 22.01.21 в 11:18