Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ранната дата за избори устройва предимно ГЕРБ

Юрий Асланов
Снимка: БГНЕС


„Ранната дата за парламентарните избори устройва предимно ГЕРБ. Колкото по-бързо се проведат те, толкова е по-добре за тях. Те също използват социологически данни и са установили, че в момента групата, която поддържа тази партия, е в състояние на свръхмобилизация. И в този смисъл, ако изпуснат този момент, след това може да се случи всичко. А и времето отдавна е враг на ГЕРБ. Колкото повече стоят във властта толкова, повече увеличават противниците си. Ранната дата, в по-студено и по-остра пандемична ситуация, със сигурност ще въздържи от гласуване повече избиратели от страна на техния основен опонент, а именно БСП. Затова ГЕРБ биха били наистина доволни на възможно най-ранната дата за провеждане на избори“, това заяви в предаването „Ден след ден“ социологът Юрий Асланов.

Според него ГЕРБ са понесли много щети през лятото и това е засегнало твърдото ядро, но партията е излязла от тази криза и в момента се възстановя част от изгубената периферия.

Юрий Асланов обясни още, че случващото се в БСП разколебава най-големите привърженици на партията, а това се отразява върху твърдото ядро.

„На този терен двете партии не са равностойни и ГЕРБ има още едно предимство пред БСП, ако нещата се решават от гледна точка на твърдите ядра“, каза социологът.

Много важно е обаче дали активните млади хора, които живеят в чужбина и се включиха в антиправителствените протести пред лятото, ще отидат до урните и как ще гласуват.

Създаването на новата партия „Българска прогресивна линия“ на Кримир Янков със сигурност ще окаже влияние върху БСП.

„Създаването на формации от хора, които са били привърженици и активисти на БСП, не може да не нанесе някаква щета на БСП. Този сценарий сме го наблюдавали много пъти, но не е довел до сериозни последици. Всички подобни проекти са приключвали в нищото“, каза още Юрий Асланов.

Той обясни още, че вътрешната криза в лявата партия ще намери отражение и допълнително ще я отслаби.

Цялото интервю с Юрий Асланов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Във всичките си форми Правителството може да работи пълноценно

"След промените в Конституцията от края на декември 2023-та като че ли не очаквахме толкова бързо  да реализират своето действие новите разпоредби по повод на формирането на служебното правителство и насрочването на парламентарните избори.  Проявяват се две задължения и в зависимост от това, на кое от тях ще придадем по-голямата тежест, зависи и как ще..

публикувано на 29.03.24 в 11:19

Млад мъж дарява инвалидни колички в Първомайско

Млад мъж от първомайското село Бяла река събира и след това дарява инвалидни колички и столове на хора с увреждания в нужда. 29-годишният Димитър Иванов, който в продължение на няколко години е живял в Съединените щати, е от младите хора, които са се завърнали в България. Той се занимава със земеделие и животновъдство в родното си село и в същото..

публикувано на 29.03.24 в 10:54

Промените в ЗСПЗЗ са противоконституционни

Депутатите узакониха обработването на ниви без съгласието на собствениците им, като гласуваха на второ четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), с които променят правилата за сключване а доброволни споразумения. С какви аргументи от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи..

публикувано на 29.03.24 в 10:10
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10