Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Закриваме 4 паралелки с чужд език в Карлово и Асеновград

| обновено на 15.01.21 в 10:37

И тази година Министерството на образованието продължава политиката за намаляване на профилираните паралелки с прием след 7 клас за сметка на увеличаване на професионалните. Само езиковите гимназии ще предлагат профилирано чуждоезиково обучение, средните училища трябва да се насочат изцяло към STEM – наука, технологии, инженерство, математика.

Началникът на Регионалното управление на образованието в Пловдив Иванка Киркова, в интервю за програма "Точно днес" за новите предложения на МОН за паралелки с професионална насоченост, за отпадането на чуждоезиковото обучение в средните училища от есента, за план-приема, който ще се гласува през март на комисията по заетостта в областната управа.

Киркова съобщи: "Това преобразуване засяга четири паралелки, две за карловските СУ “Васил Левски“ и СУ „Христо Проданов“, както и две паралелки за асеновградските СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и СУ „Св. Княз Борис I“.  И днес, на 15 януари продължават да се входират предложения в националната инфмационна система от директорите. Не се говори за изместване на чуждия език, той остава да се изучава в новите профили като задължителен предмет. В Карлово например ще разкрият профил "Икономика и география", както и "Организация на туризма".

В Асеновград имат предпочитания към икономиката и професионална паралелка.

В професионалните гимназии в Пловдив и областта имат готовност да започнат практическите занятия. Има осигурени и монтирани въздухопречистватели в училищата. Това ще гарантира безопасността на учители и ученици допълнително. Паралелно с това има готовност от понеделник за изготвяне на антигенни тестове за преподавателите. 

Очаква се тестове да се правят в средните училища, след това и в детските градини и яслите. 

Още от категорията

ГЕРБ обсъжда варианти за правителство и без Борисов

"Един министър, както и хората, които са политици, трябва винаги да бъдат готови да сменят своята позиция. Това е демократичният принцип", така коментира своето избиране като народен представител в 45-ото Народно събрание действащият министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю за Радио Пловдив.  "Между нас и втората политическа..

обновено на 13.04.21 в 16:23

ИТН е поредното политическо чудо, оставка на Нинова е ненужна

Изборите бяха  тежка загуба за БСП и неприятна изненада за партията. Хората наказаха и БСП, заедно с ГЕРБ. Сега трябва да анализираме наказанието и да отговорим защо след като БСП беше единствената опозиция и алтернатива на ГЕРБ хората не ни подкрепиха. Коментарът е на Александър Симов, водач на листата на партията в Смолян и депутат в новия..

публикувано на 13.04.21 в 13:27

Нов линеен ускорител помага на пациенти в УМБАЛ "Св. Георги"

Нов линеен ускорител от последно поколение започна работа с пациенти в Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. От 15 март до момента са преминали 70 души, съобщи началникът на лечебното звено д-р Мария Влайкова. Тя уточни, че лечението е напълно безплатно с направления от личния лекар на пациентите. С високотехнологичния..

обновено на 13.04.21 в 12:51

"Рестартирай Европа" - "От фермата до трапезата"

50% намаление на използването на пестициди,  поне 20% намаление на използването на изкуствени торове, 50% намаление на продажбите на антимикробни средства за селскостопанските животни, 25% от земеделската земя да бъде обработвана по правилата за био земеделие – това са основните цели, поставени в стратегията на ЕС „От фермата до трапезата“...

публикувано на 13.04.21 в 10:38

Политическият компромис изисква дебат на светло

"Седмица след изборите ми се струва, че по реакциите и позициите на различните партии можем да очакваме в парламента да се направят сериозни опити за съставяне на правителство"  каза политологът Татяна Буруджиева в интервю за Радио Пловдив. " След като от дведесетилетия основната ти политическа активност е била да критикуваш всички възможни..

публикувано на 13.04.21 в 10:22