Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ковид -19 е коварен и след преминаването на острата му фаза

Д-р Ангел Гозманов - дир. ВМА Пловдив
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

Ковид-19 е много коварен врирус, той е хамелеон по отношение на симптомите, може да имитира всяко заболяване и никой не знае как точно ще протече. При 80% от хората минава леко, но при останалите - не - и може да зъвърши с фатален изход. Така описа коронавируса д-р Ангел Гозманов - директор на ВМА - Пловдив. 
Той сподели, че медиците са се учили, "влизайки в боя, защото заразата наистина е война, която взе много скъпи жертви". С течение на времето вирусът е станал по-предивидим, но все още поднася изненади, призна медикът.

В интервю за Радио Пловдив той описа първата си среща с Ковид-19. Пациентът е на 80 години и всички са притеснени, защото знаят твърде малко за заболяването - "все едно да знаеш да плуваш, но да плуваш в мътни води". Лечението минава успешно.

Д-р Гозманов акцентира на още една типична страна на вируса - симптомите, които се появяват след острата фаза на болестта. 

Кашлицата е такъв симптом, който може да продължи дълго. Самият вирус уврежда структурно и функционално организма. За разлика от други, това заболяване продължава с "пост ковид синдром", който може да продължи няколко месеца до половин година. Симптомите са различни и преценката се прави от личните лекари, които да насочат към тесен специалист. При някои хора трудно се котролира кръвното налягане, при други нивото на захарта, има смущения в сърдечно- съдовата система и т.н. Почти всички пациенти лесно се уморяват, имат главоболие, нарушение от страна на нервно- вегативната система.  

Самонаблюдението от страна на всеки човек е много важно, но преценката трябва да стане от специалист, за да се избегнат излишни манипулации, като рентгеновото облъчване, например. Разбира се всеки случай  е индивидуален - допълва пулмологът. Според него:

Освен "трите Д" плюс маски, ваксината е това, което ще ни предпази от забляването.

Особено важно е това да направят хората, които не са преболедували и имат хронични заблявания. Преболедувалите имат антитела до третия месец, които могат да ги защитят. След това трябва да се ваксинират и те.

Много се надявам това заболяване да избезне въобще от лицето на земята или поне да не протича толкова тежко, каза още д-р Гозманов.

Цялото интервю с него е в прикачениия звуков файл.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00