Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивска област извън червената зона, намаляват Covid леглата

| обновено на 20.01.21 в 15:15

Да се намалят леглата за лечение на Covid-19 в Пловдив и областта. Това реши Медицинският щаб на свое заседание. Според решението терапевтичните легла за  Covid пациенти се намаляват от 1 056 на 687. За интензивно лечение се редуцират от 103 на 85.

Основание за редуцирането на леглата е това, че област Пловдив излезе от червената зона и заболеваемостта вече е 106,5 на 100 000, като за периода от 14 януари се запазва под 120 на 100 000 души. През последния месец се наблюдава значително намаляване на хоспитализациите и повикванията към Спешна помощ.

„Организацията в лечебните заведения е добра. На този етап остават Covid легла в 20-те болници, както и предвидените за пациенти, хоспитализирани само от Спешна помощ - от 99 на брой, те ще останат 51. Не искам да поемаме никакви рискове, нито да се успокояваме прекалено“, подчерта областният управител Дани Каназирева.

Тя допълни, че по тази причина решението е леглата да се намалят до степен, в която ако има ново покачване на случаите, за часове да се възстановят.

„Отделно от това решихме да не се редуцират прекалено интензивните легла, защото и да намаляват общо случаите, процентът на болните с усложнения не се променя“, подчерта областният управител. В момента на интензивно лечение са 36 болни, от които 21 са интубирани.

За да се гарантира лечението в областта, се запазват и Covid отделенията в 4-те болници – Карлово, Раковски, Първомай и Асеновград. В тях леглата се намаляват от 171 на 137. 

„Целият Медицински щаб се надяваме ситуацията да остане такава, каквато е в момента и заболеваемостта да продължи да спада. Така постепенно ще се възобнови лечебната дейност в отделенията, трансформирани в Covid. Здравната система получи глътка въздух и в момента го няма огромният натиск, какъвто бе през ноември и началото на декември. Най-важно е обаче всеки един човек да има отговорност първо към собственото си здраве и на второ място, спазвайки мерките, да пази като себе си, така и другите", призова Каназирева. 

Още по темата може да чуете в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08

ПП внася предложение за оставката на председателя на НС Желязков

На утрешното заседание НС ще разгледа внесеното от ПП в деловодството на парламента предложение за оставката на председателят Росен Желязков, това обявиха в Пазарджик съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асенн Василев. Като мотив те посочиха системното неизпълнение на законодателната програма от страна на Желязков. „ Цялостно..

публикувано на 24.04.24 в 20:07

В Карлово набелязаха мерки срещу престъпността

Мерки за предотвратяване на престъпленията обсъдиха в Карлово директорът на пловдивската полиция ст. Комисар Георги Чергов и кмета на общината Емил Кабаиванов. Сред една от тези теми бе и видеонаблюдението в града, за чието подобряване и разширяване на обхвата му кметът д-р Кабаиванов изрази готовност. Според краткия доклад на..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Почистиха незаконно сметище край Йоаким Груево

85 тона отпадъци са почистени от нерегламентирано сметище при с. Йоаким Груево. Силно замърсеният терен е край река Въча, а струпаните там отпадъци са извозени до депото в Цалапица, съобщават от РИОСВ – Пловдив. Незаконното сметище е почистено след предписание от екоинспекцията до кмета на община Стамболийски. При планов обход в землището на..

публикувано на 24.04.24 в 14:32

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58