Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промяната Байдън - сигурност, външна политика, климат


Денят, в който светът гледа към смяната на върха в САЩ, и ние ще ориентираме три от разговорите в предаването към политиките, които новият стопанин на Белия дом ще води – в областта на външните работи, на сигурността и на борбата с климатичните промени. Коментар по темите с анализатора Йордан Божилов, арабиста Владимир Чуков и климатолога Георги Стефанов.

Политиката на САЩ по отношение на сигурността 

„Байдън ще разчита повече на съюзници – ще се опита да стопли отношенията на САЩ с ЕС и НАТО“ – каза в интервю за Радио Пловдив анализаторът Йордан Божилов

„Ще бъде загърбен наставническия, заплашителен тон, който беше характерен за политиката на Тръмп. Той накара държавите от ЕС да инвестират повече в своята отбрана, но така ги и разделечи от САЩ, тласкайки ги към по-голяма автономност. Джо Байдън ще иска по-голямо сътрдничество от НАТО по отношение на Русия, той вече осъди ареста на Навални, изказа се и няколко пъти за кризата в Украйна. Тръмп водеше политика на изолационизъм, която Байдън ще загърби.“ 

„Байдън е и сериозен критик на политиките на Унгария и Полша. Новата политика на САЩ в сферата на сигурността би следвало да упражни по-сериозна намеса в цяла източна Европа.“ – подчертава анализаторът. 

По отношение на големите енргийни проекти – Йордан Божилов смята, че „ще се запази негативната оценка за Северен поток и турски поток – Байдън ще продължи тази политика. 
Америка критикува най-вече инфраструктурните проекти, които дават повече влияние на Русия – тези, които заобикалят Украйна и я дестабилизират и тези, които закрепват влияението на Русия.  От тази гледна точка ще има сериозни разговори на правителствено ниво и тъй като България също е част от единия проект – зависи от политиците ни дали ще могат да защитят позициите ни относно диверсификацията и дали ще успеят да избегнат евентуални санкции.“

По отношение на политиката на САЩ, касаеща Балканския полуостров – Йордан Божилов заяви, че
„приемането на западните Балкани в ЕС ще бъде една от политиките на Байдън, именно от гледна точка да се намали чуждото влияние в този район.“

САЩ и външната им политика

„Приорет на Байдън ще бъде установяването на това какви ще бъдат отношенията с Русия и Китай. При Тръмп Китай беше заплаха, доколкото Русия трудно би могла да бъде наречена дори опонент“ – това каза пред Радио Пловдив Владимир Чуков, специалист по международни отношения.

 „Три държави са опасности – Русия, Иран и Северна Корея. В момента новата администрация на САЩ ще търси да направи диференциация между Русия и Китай  дали са опоненти или носители на заплаха.“ 


Администрацията на Байдън ще търси разширяване на съюзите – косвено или пряко, желанието ще е за по-широко обедениние. 

„САЩ ще се стремят отново да са абсолютен лидер на запада. По отношение на ЕС – там ще се върви в сходна близост на политиката на Барак Обама – тъй като екипът е почти същият. Евентуално ще имаме остатъци от начина по, който се водеше политиката на Тръмп, но само що се касае политиката спрямо Иран“ – подчерта специалистът.


„По отношение политиката на Балканите – връщане към политиката на Клинтънови няма да има. САЩ няма да предприемат директен, специфичен, американски подход към определени части от Балканите без да се консултира със страна от 
Европейския съюз, като това дава възможност и на България да участва активно в тази политика.“ – завърши Владимир Чуков.
 
Връщането към "Парижкото споразумение" и политиката по отношение на климата

„Решението за връщане към „Парижкото споразумение“ е очаквано. То се желае от повече от половината американци от поне три години.Това е процес, който е необратим и не избежен за американската политика и общество.“ – каза пред Радио Пловдив Георги Стефанов – главен експерт в природозащитната организация “WWF – България“.


„Най голямата иконимика в света осъзнава, че изменението на климата е голям, глобален проблем, но и възможност. Това са стъпки към решаването на глобалния климатичен проблем, който е доста по-труднопреодолим, дори от пандемията от коронавирус. Това решение е много добра заявка за всеки един гражданин на планетата.“ – подчертава експертът. 


По отношение на икономическите лобита в САЩ – Георги Стефанов смята, че тяхната битка е идеологическа, а не икономическа. „Показа се, че въглеродно-неутралната икономика вече се случва без държавна подкрепа, защото тя е много по-икономически изгодна. Този сблъсък няма да спре скоро, но когато видим тенденцията на разходване на финансови средства – ние виждаме, че посоката на опазване на околната страна и развитието на икономиката е една и съща. Ясно е, че тези ресурси са ограничени, ясно е че нямаме друга планета. Но този конфликт скоро ще спре, защото зеления бизнес става първостепенен и водещ.“ – каза Георги Стефанов. 
Встъпването в длъжност на президента Джо Байдън ще е тази вечер (20.01.2021) в 19:00ч.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38

Ръст на доходите има, но картината не е толкова розова

Ръст на доходите има, но картината не е чак толкова розова както излиза от данните на НСИ, тъй като цифрите са усреднени. Това обясни икономическият анализатор на КНСБ Петър Мишев по повод данните на статистическия институт, че доходите на лице от домакинството са се повишили с 20,4% през изминалата година. Икономическият анализатор обясни,..

публикувано на 19.04.24 в 10:58

Градината пази духа на Вазов и е най- подходящо да носи името му

Историкът Стефан Шивачев подкрепя идеята градината на ул. "Христо Г. Данов" да носи името на Иван Вазов. Той се вкючи в дискусията, подета от администрацията на район "Централен" не само с аргументи от документите, но и с тезата, че Пловдив дължи на Патриарха на българската литература този спомен и признателност. Да, наистина идеята за създаването на..

публикувано на 19.04.24 в 10:44

Клуб "Квант" свърза успешно средното и висшето образование

Международна научно-приложна конференция на знаещите ще се проведе тази събота и неделя във филиала на Техническия университет-Пловдив. Организатор е фондация “ Клуб Квант ”, чиято мисия е откриването на таланти в областта на науката и инженерството. Специален гост от Австралия ще бъде Джейн Томпсън – футуролог и социален откривател, основател..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46