Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки ден без работа генерира до 90% загуба за моловете

Големите търговски центрове се надяват да бъдат отворени от средата на февруари. Това заяви в предаването  „Ден след ден“  на  Радио Пловдив управителят на един от пловдивските  МОЛ-ве Александрина Янева.

Тя уточни, че тези надежди не са основани на официална информация, а на желанието бизнесите, които се помещават в търговските обекти да не стигнат до фалити.  

„ Всеки един ден, в който магазините и ресторантите в МОЛА не работят води до загуби до 90 процента, спрямо времето преди извънредните мерки. Това е пагубно за нас. За наетите работници, за имиджа на обекта като цяло“- заяви Александрина Янева.

Тя припомни, че последния работен ден на пълен капацитет е бил 27 ноемвири 2020 та година. И поясни , че :

„Традиционно зимните месеци са най- силни като приходи за нас. Пазаруването  след Коледа и около Нова година, както и  по време на традиционните януарски намаления тази година не се състоя “

Янева  пресметна, че никакви финансови компенсации по програми и мерки ни мога на компенсират загубите. Молът , който представлява не е кандидатствал по тях, защото работи с малък екип, който не е бил освобождаван, а е реновирал наличната материална база. Но някои от собствениците на наетите магазини са кандидатствали като отделни фирми със собствена политика за задържане на персонала си.  

Александрина Янева вярва,  че обектът ,който ръководи ще бъде отворен едновременно с отварянето на ресторантите в страната и с нетърпение очаква решението на Националния оперативен щаб по този казус.

Изключва обвързването на отхлабването на мерките  с това за нощните заведения, защото по думите й там става въпрос за малки помещения, а не както в МОЛ- ове за големи пространства.

„При нас се дезинфектира, спазава се дистанция , раздавахме дори безплатни предпазни маски на клиентите „ – припомни Янева.  

В момента в Моловете работят единствено банкови клонове, дрогерии, телефонни оператори, каси за разплащане. Хранителнтите магазини , които се помещават в сградите на този тип магазини сами са спрели дейността си , защото в тях липсват достатъчно посетители и клиенти.

Цялото интервю на Екатерина Костова с Александрина Янева можете дачуете в прикачения файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35