Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Третата вълна с "британския вирус" няма да ни отмине

Малко и недостатъчно са известните факти за новия щам на КОВИД-19, вече спряган като „британския вирус“.

Съвсем в началото на проучването сме на този щам.  Известното засега е, че той заразява до 70% повече,  но това ще се коригира, и то нагоре,  доста нагоре.  Новата заразяемост се дължи именно на него, коментира ситуацията проф. Ива  Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.  

Резултати от проучванията се очакват до дни. Целогеномно секвениране – това е е единственият начин да се провери неговото разпространение у нас, смята проф. Христова. По думите и, всеки би могъл да го е прекарал вече.

Вероятно обаче този щам не е с такова  бурно разпространение,  или поне сега е момента да го спрем на едно по-ниско ниво, преди да стане късно.  Защото виждаме какво става в Западна Европа и тази вълна няма да ни отмине. Може да се окаже, че сега е „затишие пред буря“,  предупреждава тя.

Според нея, рутинно изследване не може да го улови. Трябва да се дешифрира  целият геном. Това се прави само в Националния център, добави  проф. Ива Христова.

Сега е затишие пред буря,  що се отнася до него.

Вирусът няма да спре да мутира, очакваме варианти с още по-високо разпространение.

Тези подобрени вируси  оставят поколение, което се закрепва еволюционно.  Така, този „подобрен“ вариант на вируса има предимство пред останалите.  Точно това включи алармата на тревогата сред вирусолозите

Не може в 21 век да гледаме една пандемия и да я оставим тя да помете целия свят, пък накрая - който оцелее!  Дори при  3% средна смъртност, ако се засегне цялото население, помислете колко милиони хора ще умрат.

Затова, трябва да не се отпускаме сега, а да бъдем много внимателни, защото „Третата вълна“ много трудно ще ни отмине.

Още по темата може да чуете в интервюто в звуквия файл.

Още от категорията

Само нов Изборен закон може да върне нормалността в България

"Днес започва възстановяването на нормалния парламентаризъм в България, след като дълги години той беше мачкан. Така че, днес е хубав ден за българската демокрация и парламентаризъм", коментира за Радио Пловдив политическият анализатор Осман Октай. Според него парламентарните политически сили са знаят, че работата им се наблюдава от..

обновено на 15.04.21 в 16:34

Новият парламент излетя нагоре като британския самолет Хариър

Новият парламент излетя нагоре като британския военен самолет Хариър, който излита вертикално. Нямаше заучени фрази, всички направиха заявки за приоритети, на няколко пъти се получи мнозинство всички срещу ГЕРБ. Оценката за първия ден на 45-то Народно събрание е на политолога Евгений Дайнов.  След изборите първите очаквания на..

публикувано на 15.04.21 в 16:12

ЦИК беше саботирана от част от държавните органи

"Първият ден от работата на новото Народно събрание започва със сериозни заявки",. Това каза специалистът по конституционно право доц. Наталия Киселова за направените от "Има такъв народ" и "Демократична България" предложенияза промени в Изборния кодекс. Според нея предложенията се правят още в първия ден на парламента, за да има време за обсъждането..

обновено на 15.04.21 в 16:12

Модернизират жп системи за сигнализация и телекомуникация по ОП "Транспорт"

Сигнализацията и телекомуникацията по железопътните трасета в страната са едни от най-важните фактори за сигурното и безопасното пътуване на влаковите композиции. Такива системи се изграждат по приоритетната за България железопътна линия Пловдив-Бургас.  Проектът „Проектиране и изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации по..

публикувано на 15.04.21 в 17:10

Българите в чужбина гласуваха за промяната в страната

Като много добра новина определи Стефан Манов - българин, живеещ във френския град Тулуза и член на Обществения съвет на ЦИК, вестта, че сред първите задачи на 45-то НС ще бъде "ремонт" на Изборния кодекс. "Мисля, че всички се убедихме през изминалите дни каква е ролята и значението на българските граждани зад граница в изборния процес и че..

публикувано на 15.04.21 в 15:11