Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таксита ще могат да работят с временни разрешения

| обновено на 25.01.21 в 12:06

Община Пловдив ще издава временни разрешения за извършване на таксиметров превоз на пътници на територията на община Пловдив за срок до два месеца. Това гласи заповед на кмета Здравко Димитров и касае шофьорите, на които в момента не може да бъде издадено валидно удостоверение за регистрация за реализиране на дейността. С приетото решение е дадена възможност за всички, които към настоящия момент не извършват дейността си, да могат започнат веднага.

В общинското предприятие „Организация и контрол по транспорта“ е създадена необходимата организация и желаещите могат да подават заявления, като предоставят набор от документи, посочени в действащите нормативни актове, с които се доказва, че отговарят за законовите изисквания.

Според измененията на  чл. 12 от Закона за автомобилния превоз удостоверенията за регистрация се издават от кметовете на общините или от оправомощени от тях длъжностни лица по адреса на управлението на търговеца. Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ води публичен единен таксиметров регистър, където са включени фирмите, шофьорите и превозните средства, с които се извършва дейността. Към настоящия момент Община Пловдив няма достъп до него, за да го актуализира – вписва и отписва тези, които осъществяват този вид услуга.  Предстои това да се случи в близките дни. 

Подзаконовият нормативен акт, т.е. Наредба № 34 от 1999г. на Министерство на транспорта, към настоящия момент не е синхронизиран с новоприетите промени в Закона за автомобилните превози, което създава непреодолими пречки за Община Пловдив за провеждане на процедурите по издаване на лиценз за превоз. Според текстовете на закона лицензите се издават от кмета, но според все още действащите разпоредби на Наредба № 34, отговорният орган е изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“.

От страна на Община Пловдив са предприети всички необходими стъпки за уреждане на възможността за законосъобразни действия по лицензиране. Предложена за одобрение от Общински съвет е и таксата от 88 лева, която е по-ниска от досега събираните от ИА „Автомобилна администрация“ 100 лева. Промяната на местния подзаконов нормативен акт - Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги, заедно с изменението на Правилника за устройство и дейността на ОП „ОКТ“ ще бъдат гласувани на сесия на Общинския съвет.

За да получат регистрация, таксиметровите превозвачи трябва да отговарят на изискванията за благонадеждност, да разполагат с поне едно собствено, наето или на лизинг превозно средство, което отговаря на изискванията по чл. 12, ал. 7 от Закона за автомобилните превози, както и да нямат публични задължения.

Според проекта за промяна на Наредбата те ще заплащат 57 лева при промяна в обстоятелствата на издадено удостоверение за регистрация за извършване на таксиметров превоз на пътници; 53 лева при промяна в списъците на водачите и автомобилите на издадено удостоверение за регистрация за извършване на таксиметров превоз на пътници и 22 лева при издаване на дубликат на удостоверение за регистрация за извършване на таксиметров превоз на пътници.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Тръгва нова линия между Карлово и Калофер от 1 април

Нова автобусна линия по направление Карлово – Калофер – Карлово тръгва от 1 април, съобщи пред Радио Пловдив кметът на Ботевия град Драгомир Боев.  Тя ще вози пътници всеки работен ден от Карлово до Калофер в 11 часа, а връщането от Калофер до Карлово е от 12.10 часа. "Линията е много удобна, защото обичайно калоферци пътуват сутрин в 8.30 ч...

публикувано на 29.03.24 в 13:48

Затварянето на Бетонния мост се отлага за лятото

Бетонният мост ще бъде затворен след 15 юни и трябва да е готов за Коледа . Договореност за това е постигната с ръководството на НКЖИ,  съобщи кметът на Пловдив Костадин Димитров. Идеята е да се работи през летните месеци, когато трафикът е по-малък, заради отпуските. Кукленско шосе пък се очаква да бъде завършено след 45 дни и да поеме трафика..

обновено на 29.03.24 в 13:44

Осигуриха 1,3 млн.лв. за емблематичните културни събития в Пловдив

През 2024 Фондация „Пловдив 2019“ ще инвестира 1 300 000 лв. в големите събития на града.  Управителният съвет на Общинска фондация „Пловдив 2019“ е гласувал увеличение с 300 хиляди лева на бюджета на програма „Фестивали и големи събития“ в Пловдив, като по това перо за тази година се отделят общо 1 милион и 300 хиляди лева. За нея бяха получени..

обновено на 29.03.24 в 13:43

Земетресение стресна Девин и околността

Три земетръсни труса се усетиха тази сутрин в Девин. По думите на кмета първият трус е усетен към 8:30 часа, последвал и втори, като и двата са били доста силни. Малко преди 9:00 часа е имало и трети трус, но доста по-лек.  По данни на Националния Институт по геофизика, геодезия и география на БАН  трусът е регистриран в 08:38 ч. със сила 3,8 по..

обновено на 29.03.24 в 13:42

Тийнейджър е с опасност за живота, с мотора си блъснал кола

16 годишно момче е в тежко състояние  и с опасност за живота след като управляваният от него мотоциклет се е блъснал в автомобил между Първенец и Храбрино. Младежът е неправоспоспособен, а моторът му е бил с прекратена регистрация, съобщават от полицията. Шофорът на колатата, в която се е ударил, е на 34 години, тестван е с дрегер и..

публикувано на 29.03.24 в 13:37