Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Желано и възможно „Ден след ден“

Желанията и намеренията, измерени в пари, почти винаги надвишават възможностите. Темите в „Ден след ден“ днес потвърждават това. Изпълнението на проект за водоснабдяване на Пловдив и региона от язовир „Въча“ би струвал около 500 милиона лева-сума, която на този етап не може да дойде нито от държавния бюджет, нито по европейски програми, смята проф. Борис Цанков, под чието ръководство бе направено предпроектното проучване.

На днешната сесия на пловдивския Общински съвет бе оттеглена точка за избор на кредитна институция за заем от 60 милиона лева. Причината, посочена от кмета Здравко Димитров, е, че ще се включат още проекти за финансиране и тази сума няма да е достатъчна. Иначе възможностите на общината да обслужва кредити са далеч от желаното - 400 милиона лева, на колкото се оценяват всички готови проекти.

На този фон сградата на бившето кино „Космос“, която привлече внимание в последните дни заради малкия за щастие пожар там, ще получи 150 000 лева за работи по проект. Никола Николов потърси чуждестранни примери за успешно опазване на подобни сгради и развитието им като културни центрове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Вход свободен" - предстоящи ициативи и празници

В средата на работната седмица започваме бавно, но стремително да мислим в посока на предстоящите празници! В събота е Лазаров ден, в неделя е Цветница! Какви ще бъдат прищевките на времето, дали ще има слънце, ще можем ли да си направим пикник, да, това са въпроси, които изплуват в съзнанието ни винаги, когато предстоят почивни и особено празнични дни!..

публикувано на 24.04.24 в 09:30

Пролетни посоки в „Точно днес“

В сряда сутрин поемаме по посоките, които ни носи новият ден. Ето и акцентите в предаването: С кръводарителска акция арменската общност в Пловдив отбелязва 109-та годишнина от  геноцида над народа им. Затова как едно кърваво събитие може да бъде превърнато в безценен дар за живот говорим със  Сузи Каприелян, ръководител на Арменската..

публикувано на 23.04.24 в 16:56

За книгите и хората, които (не) ги четат „Ден след ден“

Продължават трудните първи стъпки на служебния премиер Димитър Главчев като ръководител както на изпълнителната власт, така и на тази част от нея, която се занимава с външната политика на страната. Тук той губи подкрепата на Меглена Плугчиева, досегашен негов външнополитически съветник. Неофициално това става заради несъгласието на Плугчиева с това..

публикувано на 23.04.24 в 14:43

Нова книга и пълна луна във „Вход свободен“

Днешният 23-и април е световен ден на книгата и авторското право. Разбира се, ще си говорим за книги в предаването. На 24-и април, от 18:00 часа в Конферентна зала, на НБ „Иван Вазов“ е представянето на книгата „Добруджанският феникс“, на Стефка Станчева. Тя гостува в Пловдив по покана на клуб „Аптека за душата“. Интервюто с нея е след 14..

публикувано на 23.04.24 в 09:30
Утрото на Дановия хълм

"Точно днес" за близките и по-далечни дни

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото.  "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за  последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. За..

публикувано на 22.04.24 в 15:10