Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ресторантьори от Пловдивска област на протест в столицата


Собсвеници на заведения и ресторанти от Пловдив и областта се включват в националния протест, който се организира от Асоциацията на заведенията и от Сдружението на заведенията в България. Той ще се състои в 12 часа пред Министерски съвет и е под надслов  "МАРШ към Свободата".

В декларация се казва, че на среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов са били представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). На нея те са договорили отваряне на ресторантите на 1 март с капацитет от 50% и работно време до 22:30 ч., а за нощните клубове датата е 15 март 2021 г. Двете организации обаче не са съгласни с това.

„Ние сме твърдо да не се отварят заведенията на 1 март. Наши представители не са се явили при здравния министър на разговор. Там са били хора, които нямат нищо общо с нас и са се опитали да разделят бранша. Ресторантите в хотелите работят, те не са спирали. Искаме всички да сме равнопоставени, искаме всички да работим. Искаме да отворят ресторантите и заведенията от 1 февруари – първата възможна дата. Всички други бизнеси работят. И ние имаме право на труд“, каза в интервю за Радио Пловдив Татяна Кьосова, която е собственик на сватбен салон в Раковски и член на Сдружението на заведенията в българия.

Николай Драгинов, който е собственик на голям ресторант в Стария Пловдив заяви, че най-потърпевши в тази ситуация са малките обекти.

„Срещата при здравния министър трябваше да стане много по-рано. Проблемът е, че големите ще издържат да не работят още месец, но за малките заведения това е пагубно. Независимо, че срещата беше направена от БАХР, тя закъсня. Както всичко друго закъснява в България“, каза Драгинов.

Той каза още, че този протест е заради икономическите интереси на бранша – „за нещата, които държавата обещава, а тромавата администрация не изпълнява“.

Татяна Кьосева обясни, че големите заведения получават по-голяма държавна подкрепа, а малките дори не могат да кандидатстват по тези програми.

„Ние сме кандидатствали, но все още сме на база оценяване. Има много колеги, които не са кандидатствали, защото не очакват нищо и знаят, че ще ги скъсат от проверки“, каза още тя.

Почти единодушно, пловдивчани подкрепят исканията на ресторантьорите час по-скоро заведенията да възобновят работата си, с което да се сложи край на наложения им двумесечен локдаун. Една част от хората споделят, че затварянето на ресторантите е ограничило социалния им живот. Други пък изразяват солидарност за финансовите загуби, които търпи браншът.

Интервютата с Николай Драгинов и с Татяна Кьосева, а също и анкетата с пловдивчани на Милен Ангелов можете да чуете в звуковите файлове.


Още от категорията

Идва първата гореща вълна за това лято, пазете здравето си

Въпреки почти ежедневните валежи през последните дни, прогнозите сочат, че от сряда следващата седмица и у нас се очаква горещо време. Още от понеделник тeмпeрaтуритe щe запoчнaт дa ce пoвишават, a oт cрядa щe ca твърдo нaд 30 грaдуca пo Цeлзий. Горещото време става опасно когато се задържи няколко дни, предупреждава  Зорница Спасова , главен..

публикувано на 18.06.21 в 15:57

Търсим помощта на кабинета за пътя до Чудните мостове

250 000 лева за необходими за възстановяването на разрушения път до „Чудните мостове “ – съобщи в интервю за Радио Пловдив кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев . Пороят от последното денонощие разруши 7-километрова пътна отсечка и поради наводняването на участъка оттам може да се преминава само с високопроходими..

публикувано на 18.06.21 в 15:55

Хората в Брестовица не вярват в данните на РЗИ за водата

От гражданското сдружение "Живот за Брестовица" изразиха съмнение в данните на РЗИ Пловдив за количествата манган в питейната вода на селото. Припомняме, че вчера в интервю за Радио Пловдив доктор Цвета Иванова, директор на дирекция „Обществено здраве“ в РЗИ-Пловдив, съобщи, че от 24 февруари тази година досега във всички проби от водата в село..

обновено на 18.06.21 в 15:41

"Рестартирай Европа" -"сбогом" на пластмасовите прибори от 3 юли

На 3 юли тази година в страните от ЕС, включително и в България, влиза в сила директива 904, ограничаваща използването на определени пласмасови продукти. Пластмасовите  чинии и прибори за хранене, бъркалки, клечки за уши, стиропорените съдове за храна  остават в миналото. Опазването на околната среда през последното десетилетие се превърна във..

обновено на 18.06.21 в 12:49

Северна Македония иска да влезе в ЕС с тоталитарната си идеология

„Целта на България е Македония да бъде част от европейското семейство. Нещо повече – през последните 4-5 години тя положи много усилия Северна Македония да получи тази отворена врата, която и сега в България продължава да е отворена“. Това заяви журналистът и Любчо Нешков. По думите му, във визитата на Зоран Заев в България точно сега – часове..

публикувано на 18.06.21 в 11:03