Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Крайно време беше да отворят кина и молове

6
Зала Lucky - Дом на Киното
Снимка: podtepeto.com

Молове, фитнеси и кина отварят днес. Постепенното започване на работа на различните видове бизнеси, които попаднаха под ударите на мерките срещу пандемията, може да се разчете като позитивен знак в борбата със заразата. 

От 28 ноември насам единствено хранителните магазини, магазините на мобилните оператори, както и банките можеха да работят на територията на моловете. От днес обаче всички бизнеси на територията на закритите търговски центрове могат да функционират, като това е първото по-сериозно разхлабване на противоепидемичните мерки, което засяга частния сектор. 

"Крайно време беше да се отворят моловете" - това казва една от малкото посетителки в понеделник сутрин, на един от моловете в центъра на Пловдив. "Нямаме нищо против, защото с нищо не пречат, а и част от магазините вътре вече работеха". 


Коментарите на собствениците на магазини в търговския център са малко по-остри, също приветстват отварянето, макар и с лек скептицизъм. Те казват, че не очакват много посетители, но "така или иначе скоро отново ще ни затворят, най-много до месец". 

Освен моловете и фитнесите - днес за работа отварят и киносалоните. Домовете на седмото изкуство също бяха затворени на 28 ноември, като за разлика от театрите те не функционираха дори с ограничен капацитет. 

Янаки Дерменджиев, един от създателите на "Lucky - Дом на киното" разказва как за киното ограничението в капацитета не е от особено голям проблем, защото кинозалите са с големи размери. "Увеличихме двойно почистването в салоните и извън тях, спрямо миналия локдаун, тук е едно от най-добрите места що се отнася до хигиена" казва управителят. 


За месеците през които не е работело киното Янаки Дерменджиев разказва, че това за самото кино не е било от голямо значение, "защото на него разходите му си текат, тече амортизация, това е процес, който не може да спре". Надеждите на киносалона са свързани с това, че има лоялни посетители, като също така от "Lucky" се надяват скоро големите европейски пазари да отворят, защото сега са принудени да показват само стари заглавия, поради липса на други.  


Галерия

Още от категорията

УНИЦЕФ подкрепя невребалните деца с кауза в Пловдив

Екипът „Шампиони за децата“ към УНИЦЕФ-България ще бъде в Пловдив от 10-ти до 16-ти май, за да популяризира инициативата за подкрепа на невербалните деца. Целта е да се подпомогнат 15 000 деца да общуват пълноценно.  Близо 70% от учителите не са запознати с високотехнологичните средства, които могат да им помогнат в работата им с деца..

публикувано на 10.05.21 в 06:51

Равносметката на двама депутати от Пловдив за 45-то НС

 Две от новите лица  -  Иван Петков от БСП и Ивайло Старибратов от Демократична България коментират за Радио Пловдив свършеното в Народното събрание през изминалия месец. Като неуспешна определя работата на Народното събрание пловдивския депутат -  Иван Петков от ПГ на „БСП за България“ . Той коментира, че е очаквал това Народно..

публикувано на 07.05.21 в 15:50

Браншът иска Георги Щерев да е служебен министър на туризма

Между 70 и 80 % заетост на хотелите в СПА столицата на Балканите - Велинград, отчетоха за празниците около Великден и Гергьовден представителите на туристическия бранш. В много от хотелите получихме много по - голяма заетост, отколкото очаквахме , заяви пред  Радио Пловдив Златко Златанов ,  председател на сдружението на хотелиерите и..

публикувано на 07.05.21 в 15:01

При вот всичко е в ръцете на изборната администрация

"До голяма степен е възможно нашият Коституционен съд да се облегне на практиката на други подобни институции н държави-членки на ЕС/ преди всичко на германския Конституционен съд/, който през 2009 г. отмени машинното гласуване", Това коментира пред Радио Пловдив Борислав Цеков от Института за модерна политика за промяната в Изборния кодекс, която..

публикувано на 07.05.21 в 13:22

В Пловдив стартират тестовете за T-клетъчен имунитет за Ковид-19

В ДКЦ „Пълмед“ - Пловдив стартират от днес, 7 май тестовете за качествено определяне на клетъчен имунитет към SARS-CoV-2 чрез eнзимно-свързан имуносорбентен точков анализ (ELISpot).  Благодарение на високо технологичната апаратурата, инсталирана в лабораториите на медицинския център чрез ELISpot тест може да се провери дали организмът ни има..

обновено на 07.05.21 в 11:56