Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За трета вълна на COVID-19 има причини

| обновено на 05.02.21 в 15:05
Проф. Йорданка Стоилова
Снимка: Медицински университет Пловдив

Натрупването на горивен материал, зимният сезон, при който хората са в затворени пространства, голямата група неимунизирани и неспазването на голяма част от хората на изолационните мерки, като маски и дезинфекция, спазването на дистанция – това са причините, които оформят очакването за трета вълна на епидемията от коронавирус. Това каза в ефира на предаването "Точно днес" епидемиологът проф. Йорданка Стоилова - главен координатор на експертния съвет по епидемиология на инфекциозните болести и ръководител на катедрата по епидемиология и медицина на бедствените ситуации в Медицинския университет в Пловдив.

По думите й, мерките в училищата при началото на присъствената форма на обучение, са добри. "Но сега е важен контролът от страна на учителите", подчерта тя и посочи, че е важно той да се случва всеки ден. 

Според проф. Стоилова, на ваксините, които сега се използват у нас, трябва да имаме доверие. По думите й, засега те ни дават спокойствие и според изследванията,  неутрализират британския вариант. 

В момента в Медицинския университет тече процес на подготовка на имунизацията на преподавателския състав и проф. Стоилова изрази мнение, че ще се увеличи делът на желаещите да се ваксинират. Тя посочи, че това ще стане и по естествен път след като изтекат трите месеца имунитет на вече преболедувалите ковид 19 и те пожелаят да се ваксинират. 

Още от категорията

Трябва да популяризираме позицията ни в спора с РСМ

Поредица от срещи провежда в столицата македонският премиер Зоран Заев. От тези срещи не се очакват конкретни резултати, освен да потвърдят добронамереността на двете страни да бъдат решени проблемите, заради които България не дава подкрепата си за начало на преговорите за членство в ЕС на югозападната ни съседка.  С историка доц. Даниел Вачков ,..

публикувано на 17.06.21 в 16:39
От ляво на дясно: Заместник-министър Иван Демерджиев, министър Янаки Стоилов и заместник-министър Мария Павлова

Служители пречат на проверките в съдебната система

Редица нарушения са открити в системата на правосъдието при проверки в структурите на ведомството през последния месец. Събрана е  значителна по обем информация за дейността на специализираните съдилища и прокуратури. Заварени са спорни обществени поръчки за милиони левове.  Заради поредица от нередности в Агенцията по вписванията министър..

обновено на 17.06.21 в 14:51

Преди концесията на летището трябва визия за Пловдив

"Явно приходите от Летище Пловдив не са достатъчни да покрият разходите, включително и печалбата на бъдещия концесионер", коментира в предаването "Ден след ден"  Александър Трифонов, сертифициран консултант по управление на проекти.  Вчера правителството прекрати процедурата по концесията, обявена на 28 февруари, заради липсата на кандидати...

публикувано на 17.06.21 в 14:42

На децата от 12 до 15 г. ще се поставя ваксината за възрастните

95 нови заразени с COVID-19 у нас, и още 25 починали, като п оложителните проби паднаха до 0,8 %, отчете МЗ.  Ваксинираните за последното денонощие са 17 626, но за над 10 500 от тях това е втора доза от ваксините. Общо поставените ваксини у нас от 27 декември досега са 1 619 744. Едва 36 деца от 12 до 15-годишна възраст са имунизирани срещу..

обновено на 17.06.21 в 13:22

Слаб интерес за безплатните почивки на децата в Пловдив

С темпото на хладни утрини, дъжд и вятър приближаваме лято 2021, на 21 юни. Подготовката за отпуски и почивките на децата върви паралелно с говоренето и действията за извънредния вот.  Новата Национална програма „ Отново заедно “ беше приета от Министерския съвет. Тя ще бъде финансирана с 15 млн. лв. от държавния бюджет, предвидени за подкрепа на..

публикувано на 17.06.21 в 09:42