Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България не прецени риска с избора на „АстраЗенека“

Снимка: БГНЕС

България е на последно място по брой ваксинирани  от целия Евройпейски съюз. 

 „Причина затова е неправилното планиране от страна на правителството на това от кои одобрени ваксини какви количества трябва да се доставят у нас„. -това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и член на здравната комисия на Европейския парламент Петър Витанов.  

Той припомни, че Българската държава е поръчала най- голямо количество - над 50 % от одобрения от ЕС лимит за доставки от ваксините, производство на „АстраЗенека“ спрямо всички останали държави членки. По думите му другите страни членки  са договорили да получат равномерно разпределени количиства от всички одобрени ваксини, за да може да компенсират , акот процеса на ваксинация се забави, заради забавяне на доставките .

"У нас на с цел да спестим пари, защото "АстраЗенека" е най- евтина  и се съхранява най- лесно  се поставихме в ситуация да сме последни по темп на ваксиниране.Обхванати са едва  0,8  процента от желаещите да го направят. Една Малта например  е имунизирала 8 процента от населението си. Да не говорим  за Великобритания, която е обхванала близо 20 процента желаещи да се ваксинират“- заяви Витанов. По думите му именно вероятността  „АстраЗенека“ да не може да изпълни производството и доставката на ваксини за страните от ЕС , е  защото задоволява поръчките си към Великобритания.

 „Нека не забравяме, че  „АстраЗенека“  е английско-шведска компания“ – заяви Витанов. Той е категоричен, че по този повод Европейската комисия настоява  подобна възможност за липса на договорени ваксини да не се допуска от страна на тази фирма производител.

 "ЕС още през есента на 2020 е предплатил натази компания около  340 мииона евро , за може тя да гарантира навременна доставка на договорените дози ваксини и то след направени качествени научни изследвания. А това не се случва. 

„За съжаление бавното ваксиниране ще означава загуба на човешки животи, по- бавно възстановяване на икономиката. И тук не можем да се сърдим нито на ЕС, нито на  ЕП“ – заяви Витанов и прогнозира , че е  „възможно е да превърнем българските пенсионери в опитни зайчета, защото по думите му повече от половината възрастни хора над 65 години в ЕС няма да бъдат ваксанирани с тази ваксина. Причината е , че  клиничните проучвания не са достатъчно категорични за нейната ефикасност при прилагане на  хора над тази възраст. 

Цялото интервю на Галя Митева с Петър Витанов можете да чуете в прикачения файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35